Hlavní obsah

Bývalý člen maďarské kapely Omega žaluje amerického rapera Kanyeho Westa

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě je další problém s porušením autorských práv. Tentokrát se týká americké hvězdy a kapely z bývalého východního bloku. Uvedla to zahraniční média.

Foto: ČTK

Kanye West má problém.

Článek

Gábor Presser, bývalý člen maďarské rockové formace Omega, totiž žaluje amerického rapera a producenta Kanyeho Westa za plagiátorství. V žalobě, kterou podal minulý týden u soudu v New Yorku, uvedl, že třetina Westovy skladby New Slaves z alba Yeezus (2013) je neautorizovanou kopií hitu Gyöngyhajú lány z roku 1969.

Jde o slavnou píseň, která má již několik oficiálních a skupinou Omega schválených coververzí. V češtině je známá jako Dívka s perlami ve vlasech v podání Aleše Brichty. Přezpívala ji ale též německá rocková legenda Scorpions, která ji pod názvem White Dove vydala jako jeden ze studiových bonusů na koncertním albu Live Bites (1995). Existují také verze v bulharštině, litevštině, polštině a v dalších jazycích.

Kanye West nicméně podle Pressera mezi hudebníky s povolením použít píseň nepatří. Za porušení autorského práva se proto Presser rozhodl od něho soudní cestou požadovat odškodné 2,5 miliónu dolarů. Je totiž autorem skladby. Celá věc je však složitější, protože sám Presser přiznává, že jednání o použití písničky na desku Kanyeho Westa probíhala. V žalobě uvádí, že se mu raperův právník ozval krátce před vydáním alba Yeezus a chtěl se s ním dohodnout na podmínkách po užití jeho písně v co nejkratším možném čase. Bylo to v době, kdy marketingová kampaň alba již probíhala naplno a termín vydání byl na spadnutí. Neformálně se proto dohodli, že skladba New Slaves může být s použitím Gyöngyhajú lány vydána ve stanoveném termínu.

Pro urychlení procesu si Presser jako zálohu vyžádal 10 tisíc dolarů. Jak však tvrdí, od začátku jednání trval na tom, že je zapotřebí ještě formální dohoda o konečné výši autorské odměny i následné dělbě zisků z prodeje a vysílání skladby. A k tomu podle Pressera nikdy nedošlo.

Od managementu Kanyeho Westa dostal pouze šek na oněch 10 tisíc dolarů, který však podle svých slov nepoužil, protože částka podle něho nebyla konečná.

V žalobě nyní tvrdí, že s ním druhá strana přestala jednat. West a jeho právníci se zatím veřejně nevyjádřili.

Reklama

Výběr článků

Načítám