Hlavní obsah

Devadesáté roky krvavé a bez příkras

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá hra (Argo, překlad Robert Pilch, 456 stran, 398 Kč) je název románu slovenského prozaika Jozefa Kariky (1979), nelítostného pohledu na devadesáté roky v bývalém Československu, na Slovensku, ale i v občanskou válkou rozedrané Jugoslávii.

Foto: nakladatelství Argo

Obal knižní novinky

Článek

Kdo četl v českém překladu první díl jeho trilogie Ve stínu mafie, ví, co ho čeká. Student historie, novinář s investigativními sklony a úspěšný prozaik patří k nejpopulárnějším spisovatelům ve své zemi. Letos v únoru převzal cenu za více než stovku tisícovek prodaných knih.

Jeho příběh začíná v roce 1987 a pokračuje do současnosti. Karika vykresluje portréty tehdejších lidí a jde s nimi dál. Vnímá změny, které se odehrály s nimi, ale i které oni rozehráli s druhými. Často na samém kraji existenční jistoty, ve světě občanském, ale i v podsvětí.

V příběhu vystupuje pestrá směsice postav bojujících o své místo na slunci, v partnerském životě, v mocenském boji o vliv na pašování zbraní, které mohou být však jednou použity proti těm, kdo je dávali druhým do rukou. To vše poskytuje Karikovi možnost ukazovat život bez příkras.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám