Hlavní obsah

RECENZE: Travis nedávají nic nového, ale jsou příjemní

Právo, Jaroslav Špulák

Na svém již osmém albu Everything At Once není nic, čím by skotská poprocková kapela Travis překvapila. Nepřichází s ničím novým, písničky se nesou v duchu dosavadní tvorby kapely a ani jejich obsah se nemění. U téhle formace to ale nevadí.

Foto: ČTK

Zpěvák skupiny Travis Fran Healy

Článek

Travis se objevili na scéně již v roce 1990, v době rozpuku britpopu. Jako kapela ze Skotska měli ve svém výrazu cosi jiného, tvrdšího, osobitého, a proto uspěli. Na první album čekali sedm let, a teprve po jeho realizaci se na scéně usadili jako formace, která při troše štěstí mohla dosáhnout toho, čeho dosáhli například Coldplay.

Travis s nimi mají mnoho společného - ve zvuku, v přístupu k písním, v osobnosti zpěváka, v hudebních prioritách. A přestože to na novém albu není tak patrné, i oni mají v repertoáru příjemné melancholické písničky, které si fanoušci oblíbili a jež rezonují s všeobecným vkusem mainstreamového publika.

Foto: Universal Music

Obal nového alba Travis.

Po vydání alba Ode To J. Smith v roce 2008 však kapela ztratila ze svého lesku a marně se posléze snažila přijít se skladbou, která by ho zase připomněla. Drolila se jí půda pod nohama, a tak je nové album dalším pokusem o to vrátit se na výsluní.

Obecně jsou na něm skladby, které jsou melodicky nápadité, aranžérsky chytře vymyšlené, vygradované a současně profesionálně ošetřené po zvukové stránce. Zpěvák a autor většiny z nich, Fran Healy, hovoří jasnou hudební řečí.

V základech jeho písniček je starý dobrý britpop, ovšem tu a tam se projeví chuť přimknout se více k alternativnějšímu vyznění, což se projevuje především v pasážích, které v písních více než cokoli jiného podtrhují náladu. Výrazný trhák na desce však není.

Album Everything At Once tedy sice v historii Travis nepřináší nic nového, ale je příjemné na poslech a písničky na něm jsou vyrovnané. Na britpopovém poli je to vlastnost ceněná.

Celkové hodnocení: 70 %

Travis: Everything At Once

Universal Music, 33:21

Reklama

Výběr článků

Načítám