Hlavní obsah

RECENZE: Václav Johanus stvořil rajskou zahradu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Václav Johanus si vydobyl uznání především na poli užité grafiky a knižní ilustrace. Jeho práce publikovalo ve druhé polovině minulého století mnoho tehdy populárních časopisů jako Stadión, Mladý svět, Květy, Dikobraz či dětské magazíny Sluníčko nebo Ohníček.

Foto: ČTK

Výtvarník Václav Johanus.

Článek

Pražská Galerie u lávky připravila výběr z jeho tvorby. Ve výstavním prostoru jsou všechny umělecké styly, kterým se výtvarník věnuje. Signifikantními znaky jeho tvorby jsou především hebká barevnost a schopnost zjednodušit tvar až na samou mez uchopitelnosti. Johanus dokáže vycítit, kam až může s redukcí zajít, aby nezničil zamýšlenou kompozici a neodradil pozorovatele.

Foto: Katalog výstavy

Václav Johanus nás zve do snové krajiny (Parkur).

Dokáže pracovat se stylizací jak tvaru, tak i barvy. Používá určité vizuální znaky, které opakuje na mnoha kompozicích. Modrá obloha často kontrastuje se zelenou trávou či hnědě rezavým polem.

Tajemná říše

Symbol červeného jablka jako by vyjadřoval prastarý biblický dědičný hřích. Také ryba může být chápána coby nepřímý religiózní odkaz. Výtvarník vytvořil rajskou zahradu, snovou surrealistickou krajinu, na jejímž horizontu můžeme uvidět ladné křivky houslí stejně jako zapíchnutý pruh duhy do nekonečného blankytu.

Foto: katalog výstavy

Václav Johanus: Čekání.

Dlouhý krk žirafy míří do oblak, krokodýl cenící zuby připomíná spíše dětskou řehtačku než nebezpečného predátora. Možná takhle vypadal proslulý sumerský Dilmun, tajemná říše, kde se mohl obyčejný člověk dotknout božské podstaty.

Václav Johanus má tu výhodu, že si může pomocí vlastní fantazie namalovat vstupenku do říše barevných snů. A pokud budeme chtít, můžeme se tam s ním na chvíli podívat.

Václav Johanus: A barevně plují dny
Galerie u lávky, Praha, do 26. června, pátek pouze 13–17 hodin, sobota a neděle 10–18 hodin

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám