Hlavní obsah

Eurovize zná letošní finálovou sestavu

Novinky, Lucie Sieglová

Dnes večer se ve Stockholmu uskutečnilo druhé semifinále Eurovize. Z toho stejně jako z prvního vzešlo deset finalistů, kteří doplnili dosavadních šestnáct adeptů na celkové vítězství, mezi nimi i Češku Gabrielu Gunčíkovou. Reprezentanti Velké Británie, Itálie, Španělska, Německa, Francie a loni vítězného Švédska postoupili automaticky.

Foto: Andres Putting (EBU)

Ukrajinská zpěvačka Jamala

Článek

Hlasy poroty a diváků určily, že na pódium stockholmské Globe Areny se opět postaví zástupci Lotyšska, Gruzie, Bulharska, Austrálie, Ukrajiny, Srbska, Polska, Izraele, Litvy a Belgie.

Z prvního semifinále postoupili reprezentanti Ázerbájdžánu, Ruska, Nizozemska, Maďarska, Chorvatska, Rakouska, Arménie, Kypru, Malty a Česka.

K nejdiskutovanějším dnes postupujícím interpretům patří reprezentantka Ukrajiny, tatarská zpěvačka Jamala, jež soutěží s písní 1944 věnované krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za 2. světové války.

Názory, že se jedná o píseň se zřejmým politickým podtextem, zpěvačka odmítá. A organizátoři soutěže, jejíž pravidla nepřipouštějí texty politického zaměření, s ní souhlasí.

Sobotní finále odvysílá  ČT1.

Reklama

Výběr článků

Načítám