Hlavní obsah

Náš módní design zvítězil v Londýně a bude k vidění v Praze

Právo, Jan Šída

Výstava módního českého designu Last Fata Morgana bude slavnostně otevřena ve čtvrtek v pražské Ville P651 na Ořechovce.

Foto: Lucie Desmond

Výstava studentů a absolventů UMPRUM Last Fata Morgana, která získala mezinárodní ocenění v Londýně.

Článek

Návštěvníci na ní uvidí práce, které realizovali studenti a absolventi pražské UMPRUM Tereza Rosalie Kladošová, Karolína Juříková, Monika Krobová, Sofya Samareva, Markéta Kratochvílová, Antonín Šimon a Filip Jakab.

Společně s kurátorem londýnské prezentace Pavlem Ivančicem představí svou tvorbu doplněnou originálními fotografiemi Karin Zadrick, vytvořenými pro tuto příležitost. Ta je i autorkou obrazového materiálu ve výstavním katalogu.

Výstava vznikla díky Českému centru v Londýně, jež se dlouhodobě věnuje propagaci české módy a pražské UMPRUM. „Rádi se podílíme na projektech, ve kterých se propojují různé umělecké žánry a obory. Tato přehlídka, nádherná, rozmanitá, odvážná, nápaditá a plná radosti, prezentuje kreativní talent českých umělců v té nejlepší možné podobě,“ uvedla ředitelka Českého centra v Londýně Tereza Porybná.

Expozice trvá do 8. května a bude zakončena dernisáží, kterou organizátoři pojmou jako neformální garden párty s hudbou a setkáním s vystavujícími výtvarníky.

Projekt Last Fata Morgana obdržel hlavní cenu na únorové přehlídce International Fashion Showcase 2016, oficiální doprovodné akci London Fashion Week. V čele poroty soutěže, ve které se poměřilo osm desítek designérů z dvaceti čtyř zemí, zasedla šéfredaktorka britského magazínu Vogue Sarah Mowerová.

„Mladí autoři představí osobité modely, které odhalují jak jejich vnímání světa, tak i osobnost svých tvůrců,“ říká Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center.

Na výstavě budou k vidění kolekce moderních šperků, inspirovaných ženským tělem, móda inspirovaná designem subkultur, extravagantní klobouky i šaty vycházející ze střihu pracovních uniforem.

„Hlavní myšlenkou expozice je vyjádřit pohled na módu jako vidinu lepšího světa, v němž rovnoprávnost, tolerance a svoboda patří mezi základní lidské hodnoty,“ vysvětluje kurátor Pavel Ivančic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám