Hlavní obsah

RECENZE: Tuesday je mstitelka, které fandíte

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuesday je dívka s tajemnou identitou. Žije v londýnském podzemí, v metru, a na povrch vystupuje, aby se pomstila za to, co se stalo jí, vrstevníkům a jiným obětem násilností tamního gangu.

Foto: nakladatelství Domino

Stephen Williams, autor knihy.

Článek

Používá k tomu bojových dovedností, nadprůměrné inteligence a moderních technologií, které ovládá tak dobře, že je schopna vyřadit z provozu několik stanic metra najednou a ještě na světelné tabule vepsat své krycí jméno – Tuesday.

Thriller Stephena Williamse je temný a napínavý. Je psán v krátkých kapitolách, což pomáhá jeho spádu. Přesto se ale občas pozastaví, to když autor nechává hrdiny bilancovat vlastní životy. Najednou je ve větách mnoho klišé a balastu, brzdí to rytmus vyprávění a obrušuje napětí.

Foto: nakladatelství Domino

Obal knihy.

Hlavní hrdinka Tuesday má složitý charakter. Williams postupně odhaluje její pohnutky k boji s pouličními gangy a organizovaným zločinem, obnažuje její příběh, zdůvodňuje počínání a rafinovaně přivádí čtenáře k tomu, že jí ten – byť Tuesday páchá zločiny – začne držet palce. V tu chvíli dokonce přestává vadit, že její schopnosti bojovat s přesilou jsou přinejmenším nadsazené a byť se román odehrává v současnosti a reálném prostředí, je to vlastně příběh z oblasti sci-fi. V tom je Williamsova autorská chytrost a profesionalita. Dobře napsané jsou dialogy, přesvědčivá je gradace příběhu.

Dívka, která si říkala Tuesday je netradiční thriller. Přináší zajímavé prostředí děje, zajímavé postavy poznamenané životními potupami a prohrami, i pozoruhodné informace o tom, jaké je to dole pod Londýnem, jak je zabezpečený a jaká tajemství skýtá. Důvodů nechat se jím opanovat je hned několik.

Stephen Williams: Dívka, která si říkala Tuesday
Domino, překlad Michael Havlen, 328 stran, 319 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám