Hlavní obsah

RECENZE: Hravý přístup zachránil detektivku

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět mrtvých psů neboli třetí minisérii Detektivů od Nejsvětější Trojice, kterou odvysílala Česká televize, dokázal režisér Jan Hřebejk udržet v žánru detektivky a vyhnout se pastem z předlohy Michala Sýkory, díky nimž se příběh mohl klidně proměnit v omšelou nudu prokládanou nechtěně směšnými okamžiky.

Foto: Česká televize

Stanislav Majer jako kapitán Mráz v detektivní minisérii Pět mrtvých psů

Článek

S pomocí lehce humorné nadsázky se režisér vyrovnal jak s bizarností hlavního případu, kdy někdo ukradne tři medvědy v zoo, tak se stopami mířícími do asijské komunity a zároveň na odstrčený venkov, kde policajti hlavně papírují kvůli prkotinám a jejich šéf si s největším tamním lumpem hraje na honoraci.

Hřebejkův hravý přístup, s nímž v umolousané realitě moravského zapadákova tu a tam zlehka naznačí barvitou americkou gangsterku, tu a tam zase krajinou ponořenou v mlze evokuje melancholičnost asijské produkce, vytváří zábavnou podívanou. Ta však za všech okolností pracuje pro podstatu příběhu a nikdy ji neruší. Stále jde o dobře známou partu policajtů, které pojí osobní vztahy, a především o zločin, kvůli němuž zemřeli dva lidé.

Hřebejk se přitom opírá o výborné obsazení, které pro cyklus vybral, už když natáčel úvodní minisérii Případ pro exorcistu. I tentokrát mu sehraná sestava pomáhá přenést se přes riziková místa scénáře.

Kromě ní však stojí za povšimnutí i další, třeba Jan Kalina v roli venkovského policajta. Jeho osobitý naturel totiž lehce překoná i nečekanou a poněkud absurdní proměnu charakteru, která by jindy snadno vyzněla jako pouhá autorská berlička.

Závěrečný dojem ze třetí minisérie je jednoznačný. Ne že by občas něco nezadrhlo, ne že by všechny dialogy byly vynikající a ne že by se zápletka zfilmováním proměnila v brilantní, ale to všechno je nakonec vedlejší. Zjevně se udělalo maximum pro to, aby to na obrazovce fungovalo. A ono se to, především díky režii, povedlo.

Pět mrtvých psů
Scénář: Petr Jarchovský, režie: Jan Hřebejk, hrají: Miroslav Krobot, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Tereza Voříšková a další. ČT 1, 24. 4., 20 hod.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám