Hlavní obsah

Pohrobek kultovních God Machine Sophia se vrací do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po dlouhých sedmnácti letech se do Prahy vrací v plné sestavě kultovní kapela Sophia, patřící k předním představitelům nezávislé scény zaměřené na pomalé, temné a teskné slow-core. Skupina, jejímž hlavním protagonistou je Robin Proper-Sheppard z legendárních The God Machine, vystoupí 1. května v Divadle Dobeška.

Foto: Sophia/Philip Lethen

Robin Proper-Sheppard z kapely Sophia

Článek

Sophia vznikla v roce 1995 hned po rozpadu temných the God Machine, jejichž druhé album One Last Laug in a Place of Dying patřilo ke klíčovým deskám počátku devadesátých let. V nové skupině se ale odklonil od hutného soundu a vsadil na tesknotu a pomalost.

První album Fixed Water sice skupina vydala už v roce 1996, ale postupně se pauzy mezi jednotlivými deskami zvětšovaly. Letošní As We Make Our Way (Unknown Habours) vyšla po sedmileté pauze. Po vydání předchozí desky There Are No Goodbyes se Proper-Sheppard zaměřil na sólové akustické hraní, když vyrazil na turné At Home With Sophia. Chtěl posluchačům přiblížit písně v původní podobě, v jaké vznikly ještě předtím, než je zaranžovala kapela.

Nová deska opět spojuje křehkost, smutek a lyriku s hutnějšími pasážemi a plochami zvuků, přičemž často do popředí - jako v písni Drifter - vystupuje písničkářství, i když Proper-Sheppard ani v nich nezapomíná na propracovaná aranžmá.

Před Sophií vystoupí trio Planety.

Reklama

Výběr článků

Načítám