Hlavní obsah

Básníci jsou tu pošesté a čekají na zázrak

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála pětatřicet let uplynulo od doby, kdy se svět seznámil s básníky – a málem o ně hned přišel. Ale protože sice ztratili iluze, ale zachutnal jim život, tak přestože se po pár letech zdálo, že je tu konec, básníci neztratili naději – a nyní už jen čekají na zázrak.

Foto: Bioscop

Nerozluční kamarádi Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) a Kendy (David Matásek).

Článek

Štěpán Šafránek, lékař s duší básníka, a filmař Kendy se svými sny o velkých filmech a realitou, která má blíže k reklamním spotům, se scházejí celý svůj dospělý život, a s nimi před kamerou i jejich představitelé Pavel Kříž a David Matásek.

„Taková role se neodmítá, to je jako povolávací rozkaz,“ komentoval Matásek svůj nejnovější návrat do filmu scenáristy Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina. A Pavel Kříž dodává, že stárnout s postavou tak, jak je tomu u Básníků, je unikátní příležitost. „To se jen tak nepoštěstí a jsem za to rád. Je to vlastně jako vracet se domů mezi kamarády, kde to znám, kde je mi dobře. Maminka tam už není, ale jinak je to svým způsobem domov. A nové postavy také baví lidi, patří do tohoto zvláštního světa.“

Jak to vlastně začalo

Básníky mají celé roky rádi i diváci už několika generací a přitom první film – Jak svět přichází o básníky – vznikl docela náhodou. „Jeden nakladatel mi poslal rukopis knížky s názvem Amatéři, jestli by mě příběh nezaujal… Jméno autora mi nic neříkalo…,“ přiznává po letech Klein. „Ladislav Pecháček. Doktor. Lékař. Prvotina. Začal jsem číst s nedůvěrou – a pak mě ten příběh úžasně oslovil! Bylo to přesně to, co jsem chtěl a čekal. Mladí kluci, gymnazisti, první lásky, první doteky, první zmatky, dokonce básničky – a samozřejmě studentská rebelie a recese! Měl jsem v té době syny ve stejném věku a právě o tom jsme si povídali v našich ,černých‘ hodinkách.

Domluvil jsem si tedy schůzku s autorem v tehdejším Filmovém klubu v Praze. Omlouval se, že nezná moc moje filmy, že české filmy moc nesleduje… Ale za tři minuty jsme si už tykali a zůstalo nám to až dodnes. Takové vzácné přátelství a souznění – někdy se nevidíme i pár let, ale když se setkáme, jako kdyby to bylo včera. Rád říká, že on je lyrik, já jsem cynik, ale někdy si ty vlastnosti prohodíme.“

Na scénu přichází Štěpán junior

V novém pokračování už má Kendy plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Štěpán je zástupcem primáře v nemocnici a urputně válčí s neústupnou ředitelkou – Vendulkou utěšitelkou!

Největší starostí je pro Štěpána třináctiletý syn, kterého vychovává sám. Je tedy nabíledni, že oním zázrakem by měla být další, v pořadí už šestá Štěpánova milá, protože na lásku a na psaní básniček není nikdy pozdě. Pro koho je bude vymýšlet tentokrát?

Foto: Bioscop

Talentovaný Filip Antonio si zahrál syna Pavla Kříže.

Už plakát filmu dává najevo, že ji bude hrát Linda Rybová, a ta přiznává, že měla z nabídky postavy fotografky Zuzany Rybářové velkou radost. „Těšila jsem se na pana režiséra Kleina, na Pavla Kříže, kterého jsem dlouho neviděla,“ říká herečka a na otázku, zda jí také někdy psali kluci básničky, přikyvuje: „Kluci ano, a dokonce i můj muž mi svého času psal básničky, takže já mám básníky ráda.“

Ladislav Pecháček se šestým básníkům dlouho bránil, čekal na nápad a zařekl se, že pokud nepřijde, už se k nim nevrátí.

„Hlavním podnětem, který způsobil, že,motyka spustila‘, bylo to, když jsem si uvědomil, že Štěpán má dvanáctiletého syna, který může být jeho alter ego. Dušana to překvapilo, protože dosud byl Štěpán prakticky v každém záběru – vyprávění se odvíjelo tzv. „od něj“. Teď se odvíjí i od juniora.

Foto: Bioscop

Linda Rybová v roli fotografky Zuzany Rybářové

Toho hraje talentovaný dětský herec Filip Antonio, známý už například z filmu Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh, Ondříčkova Ve stínu či ze seriálů První republika a Vyprávěj.

Básníci jsou tu pošesté a čekají na zázrak

V každém pokračování se Štěpán Šafránek zamiloval do jiné dívky, každé z nich psal verše a každá z nich dostala poetické jméno. Autor Ladislav Pecháček prozradil, že je vymýšlel kvůli básničkám, protože vždy se mu některé z nich hodilo do rýmu, jen u čtvrtého se k pohádkové lásce Popelce přidalo super, protože měla ještě čtyři sestry. A která jména a herečky to dosud byly? Připomeňme si je:

Jak svět přichází o básníky – Borůvka – Miroslava Šafránková

Jak básníci přicházejí o iluze – Jeskyňka – Adriana Tarábková

Jak básníkům chutná život – Píšťalka – Eva Vejmělková

Konec básníků v Čechách – Superpopelka – Tereza Brodská

Jak básníci neztrácejí naději – Veverka – Michaela Badinková

V novém filmu uvidíme mnoho známých postav i nových tváří, nebudou chybět písničky Jaroslava Uhlíře s texty Ladislava Pecháčka ani tradiční animované vstupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám