Hlavní obsah

První vydání Shakespearových her našli na ostrově u Skotska

Novinky, Stanislav Dvořák

Na ostrově Bute u Skotska našli první vydání her Williama Shakespeara. Leželo nepovšimnuto 400 let v jednom šlechtickém domě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Skotsku objevili první, 400 let staré vydání Shakespearových her (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„První vydání je pravděpodobně nejdůležitější knihou vydanou v angličtině. Někteří by asi řekli, že nejdůležitější je bible. Je to tedy nejdůležitější kniha v angličtině kromě bible. První souborné vydání Shakespearových her nám zachovalo polovinu her, které by jinak byly ztraceny. Nedostaly by se už do tisku a nepřežily by. Neměli bychom Macbetha, neměli bychom Večer tříkrálový a neměli bychom Bouři,“ řekla profesorka Emma Smithová z Oxfordu.

Tato velká, čtyři století stará kniha byla nalezena ve šlechtickém sídle. Pochází z roku 1623 a obsahuje 36 dramat Williama Shakespeara. Je velmi neobvyklé, aby měl někdo tak staré vydání Shakespeara v soukromém domě, ostatní podobné knihy jsou v knihovnách přístupné jen vědcům.

Kniha byla obrovská, a proto ji kvůli těžké manipulaci v minulosti rozdělili do tří svazků. Jeden obsahuje komedie, jeden tragédie a jeden historické hry.

„Když jsem o tom slyšela poprvé, myslela jsem, že si dělají legraci… Byla jsem velmi skeptická, když jsem zaslechla z Mount Stewart, že mají první vydání Shakespearových her. Zcela jsem se však mýlila,“ dodala profesorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám