Hlavní obsah

Písničkář Láďa Latka: Muzika je moje droga

Právo, Jaroslav Špulák

Terapie láskou je nejenom název úspěšného amerického filmu z roku 2012, ale také debutového alba českobudějovického písničkáře Ládi Latky. Inspirováno jím nebylo, byť pohled na lásku má Latka ve stejnojmenné písničce, která dala desce název, podobný. „Je o hledání lásky,“ konstatuje. „A je částečně autobiografická. Takové mé osobní hledání skutečné lásky.“

Foto: archív L. Latky

Láďa Latka má ve svém repertoáru i jeden protestsong.

Článek

Rockový duch

Latka začínal jako písničkář v polovině devadesátých let. Koupil si tenkrát akustickou kytaru, zpěvník Já, písnička a s tímto vybavením se pustil do světa aktivního hraní. Později začal psát vlastní skladby a skupina, kterou založil, měla rockového ducha.

„Po nějaké době se rozpadla a já své hudební vybavení prodal, protože jsem měl záněty šlach, při hraní jsem se trápil a přestalo mě to bavit. Koupil jsem si profi videokameru a několik let jsem natáčel různé dokumenty, koncerty a podobné akce, převážně kulturně zaměřené,“ vysvětluje.

Před čtyřmi lety si ale kytaru koupil znovu a to byl impulz ke vzniku prvního alba. „Skládám proto, že mě to baví. Všechny texty mi píše má žena, takže v mé tvorbě hraje zásadní roli. Jsme spolu už sedmnáct let a jsme tak propojeni, že když si něco myslím, ona to řekne. Většina textů je o společných zážitcích, o místech, která jsme navštívili, nebo třeba o souznění našich duší. Máme krásný vztah,“ vysvětluje Latka.

První skladba, kterou s manželkou společně vytvořili, se jmenuje Rudá záře. Je to jediný protestsong, který si mohou majitelé desky Terapie láskou poslechnout. „Po posledních volbách jsme se bavili o tom, že je tu totalitní strana, která má poměrně vysoké preference. Štvalo nás to a na základě toho napsala manželka svůj první text,“ vzpomíná Latka.

Dodává, že s ním sice na některá vystoupení jezdívá, podporuje ho, ale nerada je středem pozornosti. Pravým opakem je jejich osmiletá dcera, jejíž hlas se na albu Terapie láskou objeví také.

„Poslouchám široké spektrum hudby, od rockové až třeba po etnickou. Snažím se tím proplouvat a hledat si svou cestu. Fascinuje mě, kolik možností existuje. Jako pro autora je pro mě ale základem klasická písnička, a je úplně jedno, jestli ji pak prezentuju sám s kytarou anebo s rockovou kapelou. Základ je stejný,“ říká Latka.

Připouští, že se v budoucnu nebude bránit kombinaci hudebních stylů. Možná prý trochu promění písně, které vyšly na albu Terapie láskou, spíš se ten záměr ale bude týkat skladeb nových.

Bratranec hraje za fotbalovou Slavii

„Již 9. dubna proběhne v kavárně Kavkárna v Českých Budějovicích křest alba, kde budu mít jako hosta českobudějovického písničkáře Pepu Fojtu, který se zároveň stane i kmotrem desky. Ten večer přehrajeme všechny písničky přesně tak, jak jsou na desce, tedy s celou kapelou. Jinak v současné době vystupuji ve dvojici s houslistou Tomášem Vávrou. A potom bych chtěl samozřejmě co nejvíce hrát a předávat muziku lidem,“ uzavírá Latka.

Na závěr ještě jedna zajímavost. Pokud vám podoba Ládi Latky evokuje tvář slávistického fotbalisty Martina Latky, je to dobrý postřeh. Jsou bratranci.

Navíc je písničkář Latka odjakživa nadšeným sportovcem. Osm let hrál lední hokej za Strakonice a sportům se volnočasově věnuje nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám