Hlavní obsah

Rolling Stones už nejsou jen rock-and-roll. V Londýně začala výstava mapující kariéru slavné britské kapely

Právo, Jan Šída, Londýn

V londýnské Saatchi Gallery je možné do 4. září vidět velkoryse pojatou výstavu Exhibitionism, která je věnována britské rockové skupině Rolling Stones.

Foto: archív výstavy

Původní plakát výstavy s jazykem na kalhotkách

Článek

Obsahuje více než pět stovek exponátů, nechybí mezi nimi kostýmy členů, hudební nástroje, plakáty, raritní nahrávky, videonahrávky, předměty za zákulisí i fragmenty korespondence mezi hudebníky. Následující čtyři roky se expozice postupně představí v dalších jedenácti zemích světa.

V Londýně začala už v pondělí slavnostním VIP večírkem pro zvané. Po vzoru filmových festivalů nechyběl ani výběh pro umělce mezi plůtky a Rolling Stones se přišli se svými fanoušky přivítat.

Foto: Reuters

Skupina Rolling Stones byla v pondělí u slavnostního zahájení výstavy.

Zpěvák Mick Jagger uvedl, že nad konceptem výstavy přemýšleli delší dobu a přáli si, aby byla velkolepá. Její přípravy dokonce přirovnal k plánování koncertního turné. Kytarista Ronnie Wood zdůraznil, že tak krásná galerie je pro výstavu velmi vhodná.

K tomu, aby návštěvník podlehl dojmu velkoleposti, skutečně vybízí už majestátní budova Saatchi Gallery. Nachází se v rozlehlém parku a připomíná antický chrám s masivními sloupy. Návštěvníky před vchodem do komplexu vítají obří vyplazené jazyky, betonové lavičky s motivy alb skupiny, ale i plakátů či grafických symbolů s křiklavými barvami.

Foto: Jan Šída, Právo

Saatchi Gallery připomíná hrdý antický chrám.

Nebyli by to však Rolling Stones, aby nevyvolali malý skandál. Způsobily ho plakáty, na kterých kalhotky na dívčím těle zdobil v rozkroku vyplazený jazyk, proslulý symbol kapely.

Foto: Jan Šída, Právo

Slušnější verze plakátu s jazykem.

Musely z ulic Londýna pryč pro přílišnou sexuální vyzývavost. Pop-artové dílo výtvarníka Marka Nortona pak bylo upraveno a vyplazený jazyk se přesunul na břicho slečny. Původní plakát v obří velikosti ale zůstal hned za vstupem do prvního sálu galerie. S nezávadnými propagačními postery se v Londýně však také moc nesetkáte. Žádné billboardy v metru, žádné reklamy u silnice. Teprve v centru, blízko hlavní tepny Oxford Street, lze vidět plakáty ve stanicích metra.

Bude nové album

Rolling Stones byli vždy symbolem revolty mládeže, odporu ke konvencím a totalitnímu zřízení. Prostřednictvím Micka Jaggera přitom paradoxně nepřímo pronikli i do establishmentu a politiky, neboť byl roku 2003 pasován princem z Walesu na rytíře (navzdory odporu kytaristy Keitha Richardse) a později vystoupil i v Bílém domě.

Kapelu to posouvá do zcela jiných dimenzí. Už nepředstavuje jen rock-and-roll jako nezávaznou zábavu, jak její tvorbu Jagger kdysi charakterizoval, ale významný sociálně-kulturní fenomén. Také se stala doslova výtvarně vizuální ikonou a i to by měla výstava Exhibitionism říci.

Kytarista Ronnie Wood navíc v pondělí potvrdil, že kapela vydá nové album, a to možná už letos. Rockeři prý už ve studiu nahráli nový materiál a několik nových verzí bluesových skladeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám