Hlavní obsah

Našla se závěť Rubensovy matky. Odkázala mu celý rodinný podnik

Právo, Kateřina Farná

Amatérskému belgickému historikovi se podařil majstrštyk. Ve státním archívu v Gentu objevil závěť Marie Pijpelinckxové, matky vlámského mistra a velikána barokního umění Petera Paula Rubense (1577 až 1640). Zprávu přinesl belgický server Flanderstoday.eu. „Poslední vůle odhaluje nové informace o Rubensově rodině,“ prohlásil historik Thijs Lambrecht z univerzity v Gentu.

Foto: Profimedia.cz

Peter Paul Rubens: Klanění Tří králů - výřez

Článek

Dědic vlny

Testament se týká převodu rodinného podniku s vlnou na tehdy šestiletého hocha, z něhož později vyrostl proslulý antverpský malíř a diplomat. „Závěť ukazuje, že Rubensovu matku velmi znepokojovala budoucnost dětí po její smrti. Přála si, aby o ně bylo dobře postaráno hlavně majetkově,“ dodal ještě historik. Mladý Rubens měl ještě bratra a sestru.

Marie Pijpelinckxová se rozhodla poslední vůli sepsat ve chvíli, kdy byla vážně nemocná. Své „poslední“ řádky ovšem přežila o dalších 25 let.

Náhoda v archívu

Zemřela v říjnu roku 1608, v době, kdy Rubens pracoval na jedné z nejprestižnějších zakázek své doby, hlavním oltáři v římském kostele Santa Maria in Vallicella, zvaném Chiesa Nuova.

Šťastný nálezce Willy Stevens (73) na vzácný dokument z roku 1583 narazil zcela náhodou ve svazku notářských dokladů, když hledal informace o historii belgického města Vinderhoute.

Rubensův výjimečný talent – vytvářel oltáře, portréty, krajiny nebo obrazy s mytologickou tematikou – mu vynesl pověst krále barokního umění. Mezi jeho proslulá díla patří světoznámé Klanění Tří králů nebo oltářní obraz Snímání z kříže v antverpské katedrále Panny Marie.

Rubens zanechal i nepřehlédnutelnou stopu v Praze. Vzácná plátna Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin vytvořil na objednávku malostranských augustiniánů. Obě nedávno vydal stát řádu augustiniánů v rámci církevních restitucí.

Reklama

Související články

Vzácný obraz Petra Paula Rubense v Praze

Vzácný obraz Večeře v Emauzích Petra Paula Rubense z madridského Prada je do 10. ledna zapůjčen do Národní galerie v Praze. Dílo si nejslavnější vlámský...

Výběr článků

Načítám