Hlavní obsah

Malijští Bamba Wassoulou Groove nesou dál tradice

Praha

Malijská skupina Bamba Wassoulou Groove, která vystoupí v úterý v pražském Paláci Akropolis, pokračuje v tradici známých malijský skupin Super Djata Band a Rail Bandu. Právě jejich členové stáli v roce 2012 u vzniku nového souboru, ve kterém jsou příslušníci nejpočetnějšího malijského etnika Bambarů.

Foto: Rachot

Bamba Wassolou Groove

Článek

Ve skupině působí bubeník Super Djata Bandu vynikajícího kytaristy Zani Diabatého. V souboru má hned tři vynikající kytaristy včetně Moussy Diabatého z legendárního bamackého Rail Bandu. Kromě vlastních kompozic hrají i skladby z repertoáru Super Djata Bandu.

Hra malijských kytaristů je výjimečná, protože vychází z melodií, které se dříve hrály na místní loutny. Pojetí je proto zcela odlišné než u západních nebo španělských kytaristů.

Region Wassoulou je v Mali specifický. Zatímco v jiných částech země je hudební tradice v rukou griotů, dědičné kasty zpěváků oslavných písní, ve Wassoulou je hudba doménou lovců. Písně jsou součástí magických nočních rituálů, jejichž cílem je očarovat lovenou zvěř, ale také pomocí transu posílit schopnost lovců vnímat zvěř.

Wassoulou Groove má proto výrazně taneční rytmus, který se snoubí se spirituálním podtextem, kytarová sóla jsou malijskou variantou psychedelie. Hudbu z Wassoulou přiblížili na minulých ročnících festivalu Respect zpěvačky Oumou Sangare či Na Hawy Dumbie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám