Hlavní obsah

Pavel Mára umí najít to správné světlo

Právo, Jan Šída

Dům umění v Opavě připravil výběr z téměř třiceti cyklů fotografa Pavla Máry. Výstava nese název Corpus ETC. a zabývá se nejen zobrazením lidského těla, ale i běžných předmětů tak, aby si pozorovatel mohl všimnout jejich tvarové neopakovatelnosti.

Foto: Katalog výstavy

Fotograf Pavel Mára hledá zajímavé tvary v zajímavém světle.

Článek

Aby tohoto dojmu tvůrce dosáhl, musí mít nejen vidění věcí ve zvláštních kontextech, ale musí být schopen využít světlo tak, aby dokázal akcentovat či naopak potlačit určité prvky v celkové kompozici. S hmotou musí pracovat opatrně, aby její zvláštnosti nezničil.

Právě na velkých formátech je nejlépe vidět jak mohou vhodně zvolené a dobře nasvícené fragmenty lidských těl vytvořit překvapující symbiózu. Mára jejich křivky vytahuje do primárního plánu pomocí červené barvy. Červená je transparentní a dokáže přitáhnout lidské oko téměř okamžitě. Ovšem jen proto, že zvolený korpus kontrastuje s pozadím, na kterém přechází černá v šedé tóny. Triáda těchto tří barev se doplňuje a zároveň i odpuzuje tak, aby vytvářené napětí udržovalo celou formu pohromadě.

Podobné je to u tří černobílých aktů mladé dívky v nadživotní velikosti. V tomto případě sice červená chybí, ale zbylé barvy (černá a šedá) jsou schopné její absenci suplovat. Důležitý je tam i duchovní rozměr, protože triptych ukazuje vnitřní proměnu nezralé dívky v mladou zralou ženu.

Abstraktní tvorba má u Máry téměř surrealistické znaky. Hraje si s pevnými tvary věcí, ohýbá je a deformuje tak, že z nich vytváří zcela odlišnou vizuální kvalitu. V mnoha případech nejsme s to se dopátrat, co tvořilo původní východisko. Člověk by neřekl, jak může obyčejný červenobílý nárazník proměnit svou mechanickou tvarovou striktnost v rozmáchlou svobodu křivek.

Zjišťujeme, že svět můžeme nahlížet i z jiného zorného úhlu, než jsme byli po léta zvyklí. A s hrůzou si najednou uvědomíme, jak se naše obyčejná skutečnost transformuje v něco vizuálně zajímavějšího. Fotograf Pavel Mára pomáhá tento přechod mezi dvěma světy překonat a ukazuje správný směr.

Pavel Mára: Corpus ETC.

Dům umění v Opavě, do 10. dubna

Hodnocení 80

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám