Hlavní obsah

Come and Play: Chceme být našim fanouškům ještě bližší

Právo, Jaroslav Špulák

Písničky opavských Come and Play definují smysl hudby. Jsou přirozené, přitom mají vnitřní sílu, jsou výrazně melodické, přitom ne vtíravé, a lehce si nacházejí cestu do posluchačovy paměti. Od roku 2008, kdy kapelu zpěvák a kytarista Matěj Burda založil, ušla kus cesty. Dostala se až k vydání minialba Heaven (2014), které produkoval Dušan Neuwerth.

Foto: archív kapely

Skupina Come And Play pochází z Opavy.

Článek

Písničky na kolekci Heaven jsou otextovány v angličtině. Rozhodně jim to neškodí, dává jim to globální příchuť, schopnost i ochotu rozpínat se v prostoru. Ruku v ruce s velice dobrým zvukem minialba to má ostatně logiku. Burda si ale uvědomuje, že vstoupit na světovou scénu je pro českou kapelu složité, a tak spíše uvažuje o tom, jestli by nebylo přínosnější další skladby opatřit českými texty.

„V loňském roce jsme byli docela úspěšní. Dařilo se nám v různých hitparádách, videoklip k písničce To The Last Page byl také vidět a hráli jsme dost koncertů. Čím více jsme však koncertovali, tím více jsme si uvědomovali určitou jazykovou bariéru mezi námi a lidmi, kteří přišli na koncert,“ připouští. „Dnes je proto pro nás téma češtiny v textech aktuální a jsme ve stadiu, kdy se tím zaobíráme.“

Foto: archív kapely

Zpěvák a kytarista Matěj Burda.

Je to poprvé v historii Come and Play, kdy je čeština na přetřesu. Od začátku totiž měli jasno, že texty budou v angličtině. Na konci minulého desetiletí se s tímto přesvědčením družily i mladíčkovské sny o tom, že prorazí v zahraničí. „Dříve pro nás bylo prioritou znít nečesky jako zahraniční kapela, s čímž logicky souvisí i anglické texty, které by byly pro zahraničí zjevně výhodou. Netvrdíme, že kdyby se ta možnost později naskytla, nesnažili bychom se ji využít. Troufám si říci, že do alba Heaven se nám takový zahraniční zvuk i výraz kapely podařilo i díky Dušanově produkci promítnout. Nyní však po sedmi letech pohybu na české scéně je pro nás spíše než vymazlený zahraniční feeling prioritou být blíže lidem, kteří se přijdou bavit na náš koncert nebo nás poslouchají v Česku. A ukázat tak své kvality především doma,“ konstatuje Burda.

Četná ocenění

Ne že by se to nedařilo. V roce 2013 získali cenu publika na soutěži Global Battle Of The Band v Ostravě, o rok později zvítězili v soutěži Festiwal Zespołów Młodzieżowych v polské Ratiboři, loni byli ve dvou kolech na čele klipové hitparády Óčko Chart a dostali se do národního finále celosvětové soutěže Hard Rock Rising.

„Začínali jsme jako naprostí amatéři a náš zvuk se defacto měnil podle toho, jaké nástroje v kapele byly. Zprvu to bylo spíše temné a melancholické. Došlo ale na pauzu, měnila se sestava a s každou novou jsme směřovali zvukově trochu jinam. To, jak se prezentujeme a zníme dnes, jsme dotvořili až v posledních dvou letech, a stejně tak se za jakousi hotovou kapelu považujeme teprve poslední dva roky. Vyvíjeli jsme se od určitého melancholického indie až k současnému akustickému popu. Chtěl jsem totiž, aby v našich písničkách byl zachován přirozený zvuk nástrojů. Čistý zvuk kytary, klavíru a houslí jde krásně dohromady. Tento tradiční akustický základ bychom chtěli zachovávat i nadále, jen jej hodláme trochu obléci do moderního kabátku,“ vysvětluje Burda, který je v kapele nyní jediným původním členem.

Come and Play hráli na velkých festivalech Colours of Ostrava nebo Pilsner Festu, odehráli i řadu koncertů, nikdy ale neabsolvovali koncepční koncertní turné. To mají teprve před sebou. „Loni na Colours of Ostrava jsme byli mile překvapeni. Hráli jsme na pódiu v sobotu ve dvě hodiny odpoledne a bylo neskutečné vedro. U pódia nebyl téměř žádný stín, přesto dorazilo spousta lidí a byl to úžasný zážitek. Někteří lidé nám potom napsali, že to byl pro ně nejlepší koncert celého festivalu. V tu chvíli jsem si uvědomil, že už nejsme úplně anonymní kapelou a moc nás to potěšilo,“ vzpomíná Burda.

V letošním roce tedy bude kapela nadále koncertovat v klubech i na festivalech a připravovat nové písničky, dost možná již se zmiňovanými českými texty.

Reklama

Výběr článků

Načítám