Hlavní obsah

Lucerna Music Bar dostává podobu z dvacátých let

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni 25. října oslavil pražský Lucerna Music Bar dvacet let. Přesněji dvě desítky let existence v hávu, který známe v současné době - jako místo koncertů, diskoték a večírků, místo, které je svou vnitřní podobou s pódiem uprostřed sálu natolik zajímavé, že ohromuje i zahraniční umělce, kteří v něm vystupují.

Foto: archív Lucerna Music Bar

Vnitřní prostory klubu jsou již dokončeny.

Článek

„Před asi třemi lety jsme začali prostor rekonstruovat. Ze všech návrhů a vizí, které ležely na stole, jsme se rozhodli ho vizuálně přiblížit jeho původnímu stavu na konci dvacátých let. Vyšli jsme z několika málo prvků, které jsou v klubu skutečně originální,“ vysvětluje zakladatel Lucerna Music Baru Michal Filip.

„Momentálně máme hotový celý spodní prostor. Dokončené jsou pódium, bar na balkóně, toalety i akustické úpravy, naopak zbývá dodělat šatnu a probourat se do části současného zázemí vedlejší restaurace, což nám umožní jeden balkón zvětšit,“ vypočítává Filip. „A nakonec předěláme vchod. To ale až budeme mít peníze, protože teď jsme v tomto ohledu dost vyčerpaní.“

Každopádně platí, že za několik měsíců bude vnitřek Lucerna Music Baru vizuálně totožný s podobou z roku 1929.

Kabaret i klub

Klub vznikal od roku 1927 a nejvíce se v jeho architektuře promítl funkcionalismus. Od té doby se v něm dodělaly desítky dalších architektonických prvků, jiné byly naopak odstraněny.

„Při rekonstrukci vycházíme především z fotografií. Moc jich nemáme, ale existují například snímky z otevření klubu v roce 1929. Začali jsme se trefovat do toho, jak to bylo či jak to stavitelé mysleli,“ pokračuje Filip.

„V prvních letech dvacátého století, kdy už klub fungoval, to byl kabaret, takové běžné divadélko. To trvalo asi dvacet let, pak byl po požáru přestavěn do podoby, které se při rekonstrukci přibližujeme. Od otevření v roce 1929 to byl kabaret dál, jen byl na svou dobu velmi moderní. Měl vlastní orchestr a vystupovaly v něm slavné osobnosti té doby, dokonce i ze zahraničí,“ dodává Filip.

Konkurence v Praze byla velká, a tak se už před válkou začalo v Lucerna Music Baru tančit, což se v pražských kabaretech obvykle nedělo. Za totality byl, jako jeden z mála v Praze, otevřený až do čtyř hodin do rána.

Po revoluci byl celý Palác Lucerna vrácen rodině Havlových a v roce 1995 převzal klub Michal Filip, který se předtím mimo jiné spolupodílel na programu klubu Belmondo a zastupoval skupiny Buty, Šum svistu nebo Laura a její tygři.

Zajímavostí Lucerna Music Baru je kulaté pódium v jeho středu, které se v případě potřeby zasune do země, aby byl parket při tanečních produkcích volný a velký. V současné době se pódium stahuje na pravidelných víkendových tanečních programech Pop 80’s & 90’s video party.

„Jsme klub bez grantů a tyto pořady patří k těm, které nás drží při životě. Koncerty by Lucerna Music Bar rozhodně neuživily,“ uzavírá Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám