Hlavní obsah

Na Berlinale mají šanci české filmy

Právo, Věra Míšková, Berlín

Téměř kilometrové fronty u pokladen festivalových kin, navzdory studenému větru i dešti fanoušky obležené zátarasy u červeného koberce před Berlinale Palastem, rozzářené hvězdy v luxusních večerních šatech na galapředstaveních a na plátnech všechny problémy současného světa. Takové byly první dny 66. mezinárodního filmového festivalu, který v německé metropoli vyvrcholí příští sobotu večer.

Foto: ČTK/AP

Alexander Skarsgard

Článek

Hlavní festivalová soutěž už se dotkla jednoho z nejžhavějších problémů současnosti, migrace, v italsko-francouzském dokumentárním filmu Fuocoammare.

Režisér Gianfranco Rosi ho natočil na ostrově Lampedusa pohledem dospívajících kluků, jejichž domov se stal jedním z cílů uprchlických lodí a tisíců pasažérů, branou do Evropy, kterou mnoho z nich nikdy neprojde. Denně jsou z vody vytahována těla těch, kdo svou cestu za svobodou a lepším životem nepřežili. „Jsme všichni zodpovědní za tuto humanitární tragédii,“ řekl v Berlíně Rosi.

Mladou hereckou generaci zastoupil v prvních dnech pohledný syn zatím ještě slavnějšího otce Stellana Skarsgrda Alexander Skarsgrd, kterého fanynky doslova objímaly vášnivými pohledy. Hraje ve filmu War on Everyone policajta, který je stejně jako jeho parťák, představovaný Michaelem Peňou, zprvu naprosto nesnesitelný (leč velmi zábavný) a postupně se jeho postava pod vlivem událostí mění.

„Právě to mě na filmu bavilo nejvíc. Na začátku je to akční komedie, která postupně dostává velmi přirozeně mnohem vážnější obrysy,“ řekl Skarsgrd.

Ve třech zcela zaplněných sálech multiplexu Cinemax odstartoval padesáti filmy nabitý program prestižní festivalové sekce Panorama mrazivě působivý černobílý film Já, Olga Hepnarová českých scenáristů a režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy. Diváci ho odměnili potleskem i téměř hodinovou besedou s tvůrci.

Příběh mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta, na zastávce tramvaje v Praze doslova projela čekajícími lidmi a osm z nich zabila, upoutal pozornost jak autorským pohledem na tuto tragickou událost, tak jejím zpracováním. Publikum se pak zajímalo především o míru autenticity příběhu.

V neděli večer měl v sekci Fórum premiéru nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami. „Je založený na tom, že nemá hlavního hrdinu, ale osm stejně důležitých postav,“ řekl před projekcí Právu Václav.

„Vypráví o tom, že nikdo nikdy není sám v pozitivním ani negativním smyslu, protože každý žije skrze druhé. Chce se líbit, nenávidí, miluje,“ dodal.

Dnes čeká slavnostní premiéra režiséra Petra Oukropce, který se bude se svým filmem Ani ve snu ucházet o ocenění v sekci Generation 14+, určené filmům pro mládež.

Reklama

Výběr článků

Načítám