Hlavní obsah

Česko bude na Eurosongu, vybírá se písnička

Právo, Jaroslav Špulák

Česká republika se letos zúčastní jednašedesátého ročníku hudební soutěže Eurovision Song Contest. Právu to potvrdila mluvčí České televize Alžběta Plívová. Česká televize je garantem účasti naší písničky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

v loňském roce reprezentovali Česko na Eurosongu Marta Jandová a Václav Noid Bárta.

Článek

„Loňský ročník, kdy Česká televize obměnila jak způsob výběru skladby, tak interpretů, byl pro Českou republiku na Eurosongu dosud nejúspěšnější. Čeští zástupci Marta Jandová a Václav Noid Bárta za sebou nechali dalších čtrnáct zemí a v hlasování odborných novinářů se umístili dokonce v první desítce. Jejich vystoupení tehdy navíc vidělo přes 190 miliónů diváků v celé Evropě a velký prostor jim byl věnován i v zahraničních médiích, včetně BBC. V tomto aktuálním kontextu se Eurovision Song Contest jeví jako jedna z cest, skrze kterou je možné prezentovat část české kultury rozsáhlému mezinárodnímu publiku,“ řekla Právu Plívová.

Dodala také, že v současné době probíhá výběr písničky. „Loňský model, kdy se do příprav naší účasti na Eurosongu zapojili odborníci z řad hudebních kritiků, skladatelů či respektovaných muzikantů, se osvědčil. I letos tak vznikla expertní komise, jež rozhodne o výběru interpreta i skladby. Komise v tuto chvíli vybírá ze tří písní, jež se dostaly na takzvaný shortlist.“

Letošní Eurosong se uskuteční 10. až 14. května ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám