Hlavní obsah

Obří Leninova hlava vyvolala spor v Berlíně

Novinky, Stanislav Dvořák

Výstava pomníků, která se má v Berlíně konat v dubnu, slibuje několik obskurností. Nejvíce provokuje čtyřtunová hlava V. I. Lenina, která za komunismu trůnila ve východním Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Lenin je zřejmě skutečně věčný. Hlava se vrátila do Berlína.

Článek

Výstava se má konat v bývalé vojenské pevnosti Zitadelle Spandau koncem dubna. „Vystavujeme asi 100 pomníků nebo jejich částí. To, jak se s nimi zacházelo, vypovídá hodně o německých dějinách,” prohlásila vedoucí muzea Andrea Theissenová.

Výstava se bude jmenovat Enthüllt. Berlin und seine Denkmäler (Odhaleno. Berlín a jeho pomníky). Hlava byla součástí typicky komunistického monumentálního pomníku, který byl po revoluci rozebrán na díly a odvezen do ústraní. Loni byla hlava přivezena do muzea.

„Lenin je vyčištěný a ve velmi dobrém stavu. Na výstavě si na něj mohou návštěvníci sáhnout stejně jako na vše ostatní,“ slibuje Theissenová.

Hlava, kterou komunisté odhalili v roce 1970, stála v městské části Friedrichshain. V devadesátých letech ji ale tehdejší starosta Eberhard Diepgen nechal odvézt, protože nechtěl mít „ve svém městě symbol diktatury, jež pronásledovala a vraždila lidi“.

Jiní politici s ním ale ve věci odklízení symbolů diktatury nesouhlasí. Současný radní pro kulturu Gerhard Hanke si Leninovu hlavu oblíbil. Musel dlouho bojovat za to, aby byla zachráněna. V muzeu ji přivítal slovy: „Srdečně vítejte, Lenine“.

Anketa

Má smysl zachraňovat pomníky Lenina?
Ano
59,2 %
Ne
40,8 %
Celkem hlasovalo 2777 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám