Hlavní obsah

Barbora Poláková: Nechtěla jsem nikam spěchat

Právo, Jaroslav Špulák

Barbora Poláková poslala do světa své debutové album. Produkoval je zkušený Jan P. Muchow, je na něm deset písniček a Poláková s ním příští rok hodlá vyrazit na koncertní pódia. První samostatný koncert, v jehož rámci proběhne i křest desky, si dopřeje 2. března 2016 v pražské Malostranské besedě.

Foto: Petr Hloušek

Barbora Poláková vystoupila v roce 2013 se skupinou Lucie na Staroměstském náměstí.

Článek

„Právě v Malostranské besedě jsem poprvé zpívala před lidmi a potom jsem se tam každý měsíc vracela na pořad Barování. Je to prostor, ve kterém jsem zjistila, že zpívání mě moc baví. Je to takový sentiment. Také nás tam viděla Terka Kopáčová zpívat Krávu a na to konto chtěla natočit klip. Myslím, že to bylo zásadní,“ říká zpěvačka, která si za své album vysloužila velmi dobré recenze.

„Vždycky jsem chtěla být herečkou, ale nepředstavovala jsem si, že budu zpěvačkou. Nikdy to tak nebylo. Před třemi lety ale přišla písnička Kráva, byl o ni velký zájem a ozvalo se mi jedno vydavatelství s nabídkou, abych nahrála celé album. Já ale nechtěla pospíchat. Neměla jsem dost písniček a byla jsem naštěstí už dost stará na to, abych se nenechala zmást vidinou rychlého úspěchu,“ řekla Poláková Právu.

Psala však další písničky a postupně jí role zpěvačky přišla zajímavá. Když o tom jednou hovořila se scenáristou Petrem Kolečkem, řekl jí, že zná producenta Jana P. Muchowa. Setkala se s ním a odtud už vedla cesta k realizaci první sólové desky.

„Předtím jsem měla etapu s Davidem Kollerem. Původně jsme se setkali kvůli tomu, že se to na mě valilo a nevěděla jsem, kdo je v hudební branži kdo. Vůbec jsem se v ní neorientovala. David mi vysvětlil, jak co chodí, a také mi doporučil, abych počkala. Mluvili jsme i o tom, že něco uděláme spolu, jenomže měl hodně práce, a tak z toho sešlo. Zůstali jsme ale přáteli, chodím se s ním stále radit,“ vysvětluje Poláková.

V roce 2012 natočili s Kollerem písničku Sami, jež byla ve své původní verzi součástí politického kabaretu Blonďatá bestie vrací úder, který se hrál v pražském A Studiu Rubín. Dali písni aktuální podobu a natočili k ní videoklip.

S Muchowem pak opravdu nikam nespěchali. Rozhodli se, že nahrají album tak, aby s ním byli spokojeni. Původně mělo vyjít už na podzim loňského roku. Potom bylo přeloženo na jaro a nakonec sešlo i z říjnového termínu. Na trh se nakonec dostalo až na sklonku listopadu.

„Texty jsou mé. Jeden jsme psali s Tomášem Belkem a jeden s Davidem Hlaváčem. Ten se mnou dělal u většiny písniček i muziku. Některé jsme skládali společně napůl, některé David sám. Honza Muchow do nich někdy zasáhl víc než jen jako producent, takže i on je částečným autorem hudby,“ konstatovala Poláková.

Osm a půl miliónu

Na album upozornila s předstihem písnička Nafrněná. Vznikl k ní v srpnu videoklip, který na YouTubu vidělo již bezmála osm a půl miliónu diváků.

„Ta písnička není o nikom konkrétním. Je spíš o situacích, které všichni známe. Něco vyzní jinak, než jak jste to myslela, a je vám to pak líto. Nebo se k vám dostane něco, co o vás za vašimi zády někdo říká, a vy nevíte, odkud se to vzalo a proč. Ta píseň je vlastně jen komentování toho, co dělá většina z nás. A o tom, že by každý měl dát víc na svůj úsudek, ne na to, co se o kom říká. Tak nějak se víc starat o sebe než o druhé,“ řekla Poláková.

Deska nazvaná prostě Barbora Poláková je ale celkově melancholičtější. „Nafrněná je hodně svižná a má odstup a nadhled. Ty ostatní písničky mají, doufám, také nadhled, ale jsou na poslech trochu těžší. I když to musí každý posoudit sám,“ usmívá se Poláková. Na rok 2016 plánuje kromě křtu alba dva nové videoklipy a také vlastní koncerty. Kapelu už má postavenou, ovšem nyní se musí věnovat zejména mateřským povinnostem, protože v září přivedla na svět holčičku, které se svým partnerem, hercem Pavlem Liškou, vybrali jméno Ronja.

Reklama

Výběr článků

Načítám