Hlavní obsah

Už jsme doma zakončí oslavy třiceti let koncertem a singlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nedělním koncertem v pražském Divadle Archa vyvrcholí oslavy třiceti let existence skupiny Už jsme doma. V jejich rámci odehrála měsíční turné s baskytaristou punkjazzových Minuteman Mikem Wattem a vydala album Tři křížky, na kterém přearanžovala starší písně, které na album vybrali sami fanoušci.

Foto: AMP

Už jsme doma

Článek

Už jsme doma patří k nejoriginálnějším tuzemským kapelám, podařilo se jim spojit výboje alternativní hudby s punkovou energií. V zahraničí patří k nejznámějším českým souborům, během více než desítky šňůr odehráli v USA a v Kanadě přes 600 koncertů. Hráli také v Austrálii, v Japonsku a letos i v Číně.

Vedoucí kapely Miroslav Wanek uvedl, jaký vliv měli pro kapelu první polistopadové koncerty v zahraničí i první americké turné po Kalifornii v roce 1992: „Začali jsme patřit do světové, ale opět nepočetné rodiny kapel, kterým se říká avantgardní nebo alternativní.“ K oslavám třiceti let existence dodal. „My jsme se rozhodli oslavovat naše třicáté výročí celoročně. Jedním z dárků, který jsme sobě i fanouškům nadělili, je CD Tří křížky, které obsahuje průřez našimi skladbami za 30 let. Ty skladby jsme z velké části značně přearanžovali a budeme je hrát v těchto aranžích.“

Do konce roku však vyjde ještě jedna deska, na které se objeví jediná dosud nevydaná skladba Haziga Urma. „Vyjde ovšem ještě letos na malém vinylu pod názvem Parník. Jde o dochované torzo z historicky prvního koncertu na parníku Vltava z července 1985,“ řekl Wanek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám