Hlavní obsah

Sinatrology oslaví Sinatru

Právo, Vladimír Říha

Koncem minulého roku uspořádal v Divadle U Hybernů v Praze jazzový zpěvák Jan Smigmator první ročník swingové party, na které s ním a orchestrem Felixe Slováčka vystoupily špičky našeho i zahraničního swingu. A protože letos 12. prosince by se nejznámější americký swingový zpěvák Frank Sinatra dožil 100 let, jsou prosincové oslavy zaměřeny k tomuto výročí.

Foto: ČTK

Zpěvák Jan Smigmator je motorem celé akce.

Článek

Připomeňme, že Sinatra žil v letech 1915 až 1998 a nazpíval takové hity jako I’ve Got You Under My Skin, Fly Me To The Moon, Strangers in the Night či My Way.

„Nazval jsem náš prosincový cyklus koncertů Sinatrology,“ říká Smigmator, který si tuto značku již před lety zaregistroval. „Frank nebyl žádný troškař. Vše, co dělal, bylo ve velkém stylu, ať to byl zpěv či způsob života,“ vysvětluje.

Proslulá byla sestava Sinatrových kamarádů, kteří si říkali Krysí smečka, v níž byli i Dean Martin a Sammy Davis jr. „Ti si uměli užívat života,“ tvrdí Jan Smigmator. Sinatra byl vždy v jejich čele a řídil se hesly Musíte milovat život a To nejlepší teprve přijde.

Hlavní koncert turné bude v den Sinatrových narozenin 12. prosince ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, před ním byly již dva koncerty v Brně a Ostravě „ O pražský koncert byl ale tak velký zájem, že jsme přidali dva koncerty další den,“ oznamuje Smigmator. Pražský koncert bude natáčet Česká televize.

Na pódiu se vystřídá čtyřicet umělců včetně orchestru, kteří budou interpretovat kolem padesáti Sinatrových hitů. „Třeba německý swingař Tom Gaebel odřekl kvůli Sinatrology koncerty v Las Vegas,“ říká Smigmator. Přijedou i filipínský bavič a zpěvák Arthur Manuntag a slovenská vibrafonistka Ludmila Štefániková. Zazpívají i naše zpěvačky Martina Bárta, Tereza Černochová, s Felixem Slováčkem zahraje na saxofon i jeho syn Felix mladší.

Reklama

Výběr článků

Načítám