Hlavní obsah

Pavol Hammel: S Lasicou zase za osmačtyřicet let

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřech letech od vydání minulého řadového alba Nočná galéria přišel slovenský zpěvák Pavol Hammel s novým počinem. Kolekce se jmenuje Z pekla šťastie a přináší deset písniček.

Foto: Barbora Hrdá

Pavol Hammel si hudbu k novým písním napsal sám.

Článek

Ač se rozpětí mezi vydáním dvou posledních desek zdá být dlouhé, Hammel nezahálel. „Ještě v roce 2011 vyšla deska Best of Pavol Hammel. Před dvěma lety následoval pod názvem Live jako dvojalbum záznam koncertu v Bratislavě. Pozval jsem si tenkrát dost hostů, jedním z nich byl kytarista Radim Hladík, zpíval se mnou chrámový sbor. Pak následoval koncert s Jihočeskou filharmonií. Projekt vznikl z iniciativy pana Oty Svobody, ředitele orchestru, a záznam vystoupení vyšel letos,“ řekl Právu Hammel.

Spolupráce s Radimem Hladíkem pokračovala i na novém studiovém díle Z pekla šťastie.

„Známe se poměrně dlouho. Naše spolupráce se datuje od koncertu v brněnském klubu Stará pekárna v roce 2006, kde nás kdosi spojil na jednom pódiu. Byl to znamenitý nápad a od té doby si spolu občas zahrajeme. Když jsem připravoval album, řekl jsem si, že by bylo dobré, abychom si spolu zahráli i ve studiu,“ vysvětlil Hammel.

Materiál na desku vznikal v průběhu roku. Základem byly texty ve formě básní od Kamila Peteraje, Vlada Slivky a Milana Lasici, které pak Hammel zhudebnil. „Vždycky jsem skládal hudbu na hotový text. Jde mi o to, aby texty měly výpovědní hodnotu, aby byly kvalitní. Zároveň mě inspirují, i když vymyslet k nim hudbu někdy trvá delší dobu,“ konstatoval Hammel.

Se slovenským hercem, spisovatelem a textařem Milanem Lasicou se nad písničkou sešel po dlouhé době. „Naposledy mi napsal v roce 1967 text k písni Zaklínač hadov. Před asi třemi měsíci jsme se setkali na jedné akci ve Vídni, a přestože se průběžně setkáváme pořád, oslovil jsem ho tam s tím, aby mi zase nějaký text napsal. On to udělal, napsal text k písni Dva životy. A potom jsme si slíbili, že další písničku složíme zase až za osmačtyřicet let,“ usmál se Hammel.

Písnička Ešte si neprišla je zase duet se slovenskou herečkou a zpěvačkou Soňou Norisovou, která je mimo jiné členkou vokální skupiny Fragile. „Nebyla to náhodná spolupráce. Soňa mi zpívala sbory už před dvaceti lety, kdy jsem hrál unplugged v Bratislavě se symfonickým orchestrem. Později ztvárnila postavu Roxany v muzikálu Cyrano z predmestia, který jsme napsali s Mariánem Vargou. Na tom, že na desku Z pekla šťastie nahrajeme duet, jsme se dohodli na koncertě konaném v Bratislavě při příležitosti sedmdesátin Kamila Peteraje. Bylo to asi před dvěma měsíci. Mám pocit, že naše hlasy k sobě hezky jdou a píseň se povedla,“ řekl Hammel.

Na jaro příštího roku plánuje Hammel turné ke svému novému albu, které poputuje jak Slovenskem, tak Českou republikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám