Hlavní obsah

RECENZE: Uspěchaní Coldplay

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské čtveřici Coldplay muselo být na minulém turné k melancholické desce Ghost Stories smutno. Nejsou na ní optimistické písně a není divu, že se kapela rozhodla vrátit k rukopisu, jenž tomu počinu předcházel. Učinila tak rok a půl poté.

Foto: ČTK

Zpěvák Chris Martin

Článek

Sedmé studiové album nazvala A Head Full of Dreams, pojala ho popově, tanečně i elektronicky a pozvala řadu zajímavých hostů. Je to velkorysá nahrávka, která svým zvukem skupinu vrací do sportovních hal a na velké stadióny.

Vzhledem k tomu, že tentokrát Coldplay inspirovala melodicky mocná a diskotékovou náladou nabitá osmdesátá léta, lze minimálně o první polovině desky smýšlet jako o taneční. Napověděl to ostatně singl Adventure of A Lifetime a udělal to tak, že to bylo trochu děsivé.

Foto: Atlantic Records

Obal nového alba

Coldplay totiž byli vždy sofistikovanou kapelou, která uměla napsat a nahrát taneční písničky tak, že nezněly fádně. V uvedeném singlu se to nepovedlo, ale naštěstí to je v dalších skladbách na desce jinak. Optimistickou melodii a letní náladu mají ještě titulní a Hymn for the Weekend s účastí popové Beyoncé.

V dalších se Coldplay více přimkli k rockovému duchu své tvorby, což učinilo desku barevnější a – přiznejme si – snesitelnější. V rozehrané Everglow zpívá Chris Martin se svou bývalou manželkou Gwyneth Paltrowovou a sluší mu to jako v nejlepších baladách Coldplay, Fun je pak zdařilý duet se zpěvačkou Tove Lo, který graduje.

Ne pro celé album měli ale Coldplay dobré melodické nápady. Druhá polovina je v tomto ohledu trochu impotentní, písně jsou poněkud těžkopádné a zaujme jen to, že v Kaleidoscope je hlas Baracka Obamy a v Up & Up kytarové sólo Noela Gallaghera z bývalých Oasis.

Je to daň spěchu, v němž album vzniklo. Mělo zavát pro fanoušky nepříliš vábnou ambientní stopu předešlé desky a místo toho vyvolává pochyby, jestli jsou Coldplay i nadále s to promlouvat do hudebního dění zásadně. S dalšími písněmi by si měli dát víc na čas.

Coldplay: A Head Full of Dreams
Atlantic Records, 45:45

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám