Hlavní obsah

Kabát: Budeme hrát jako dosud, jinak to neumíme

Právo, Jaroslav Špulák

Teplická rocková skupina Kabát získala v sobotu desátého zlatého Českého slavíka. Díky tomu se definitivně zařadila mezi legendy české hudební scény. Na otázky Práva odpověděl zpěvák Josef Vojtek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skupina Kabát při přebírání desátého ocenění. Zleva Tomáš Krulich, Radek Hurčík, Josef Vojtek, Milan Špalek a Ota Váňa.

Článek

Máte z jubilejního ocenění radost?

Kdyby nás lidé neměli rádi, tak nám své hlasy nepošlou. Neřeknu vám, jestli si to zasloužíme, ale lidé nám své hlasy posílají a my jsme vyhráli podesáté.

Proto máme obrovskou radost. Všem lidem za hlasy pro nás moc děkujeme.

Měli jste úspěšný rok. Vydali jste výbornou desku, absolvovali úspěšné turné. Lze to ještě překonat?

Vůbec netuším, kde je v hudbě nějaký strop. Neodvíjí se to asi od počtu nástrojů nebo písniček na desce, případně od počtu koncertů či diváků na nich. Kapela může mít úspěšný rok, a přitom mít vystoupení v klubech. Vaše otázka je velmi těžká a já na ni nemohu najít odpověď.

Budeme hrát dál tak jako dosud, jinak to neumíme. A potom se uvidí.

Jak se vám líbil slavnostní ceremoniál ve Státní opeře Praha?

Pro mě je to trochu zdlouhavý večer, což je dáno například reklamami, které běží v televizi, ale v sále se nic neděje a čeká se, až skončí. Chápu, že to partneři akce vyžadují. Myslím si ale, že kdyby byl večer kratší, byl by zajímavější. Je dost rozkouskovaný, kategorií není tolik, aby musel trvat dvě a půl hodiny.

Kdyby dostal větší grády, určitě by mu to prospělo. Na můj vkus se dost vleče. Dnes už máme možnost vidět podobné akce v přenosech ze světa, a musím říct, že mnohdy jsou zorganizovány přímo excelentně.

Co říkáte druhému místu skupiny Ortel?

Věřím, že je snad u nás demokracie. Ti kluci jsou normální muzikanti a zpívají to, co cítí.

To by mělo být umožněno každému. A pokud by neumožnili účast každému, kdo dostane hlasy, nemá cenu takové soutěže vůbec dělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám