Hlavní obsah

Hity Cockera, Blondie či Grateful Dead míří do Síně slávy Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Síň slávy Grammy přijímá každoročně několik nadčasových archívních nahrávek. Podmínkou je, že musí být staré nejméně 25 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Joe Cocker

Článek

Pořadatelé vybírají nahrávky, singly i alba podle historického a kulturního významu. Z nejslavnějších jmen vybrali letos třeba skupinu Blondie (Heart of Glass) nebo Fleetwood Mac (eponymní labum z roku 1975), Grateful Dead (American Beauty), Boba Dylana (The Basement Tapes) a Joea Cockera (You Are So Beautiful). Jazz zastupují nahrávky od osobností jako Louis Armstrong, Ella Fitzgerald a Miles Davis.

Velmi zajímavé jsou desky od u nás nepříliš „profláklých” jmen. Organizátoři vytáhli z archívů např. This Train od zpěvačky, která si říkala Sister Rosetta Tharpe. Ve 40. až 60. letech slavila živelná a skvělým hlasem vybavená Sister velké úspěchy svým pojetím gospelu a blues s přesahem do rokenrolu.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Také First Take je deska, která už dávno patří do zlatého fondu. Zpěvačka Roberta Flacková ji vydala v roce 1969. Později se hodně proslavila mimo jiné hitem Killing Me Softly.

„Nové přírůstky do Síně slávy Grammy pocházející z posledních více než 50 let jsou vynikajícím souborem velkého historického a kulturního významu. Tato díla ovlivňovala a inspirovala fanoušky po několik generací a my jsme hrdí, že je můžeme uvést do katalogu výjimečných nahrávek,” sdělil za pořadatele Neil Portnow.

Reklama

Výběr článků

Načítám