Hlavní obsah

Hity Cockera, Blondie či Grateful Dead míří do Síně slávy Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Síň slávy Grammy přijímá každoročně několik nadčasových archívních nahrávek. Podmínkou je, že musí být staré nejméně 25 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Joe Cocker

Článek

Pořadatelé vybírají nahrávky, singly i alba podle historického a kulturního významu. Z nejslavnějších jmen vybrali letos třeba skupinu Blondie (Heart of Glass) nebo Fleetwood Mac (eponymní labum z roku 1975), Grateful Dead (American Beauty), Boba Dylana (The Basement Tapes) a Joea Cockera (You Are So Beautiful). Jazz zastupují nahrávky od osobností jako Louis Armstrong, Ella Fitzgerald a Miles Davis.

Velmi zajímavé jsou desky od u nás nepříliš „profláklých” jmen. Organizátoři vytáhli z archívů např. This Train od zpěvačky, která si říkala Sister Rosetta Tharpe. Ve 40. až 60. letech slavila živelná a skvělým hlasem vybavená Sister velké úspěchy svým pojetím gospelu a blues s přesahem do rokenrolu.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Také First Take je deska, která už dávno patří do zlatého fondu. Zpěvačka Roberta Flacková ji vydala v roce 1969. Později se hodně proslavila mimo jiné hitem Killing Me Softly.

„Nové přírůstky do Síně slávy Grammy pocházející z posledních více než 50 let jsou vynikajícím souborem velkého historického a kulturního významu. Tato díla ovlivňovala a inspirovala fanoušky po několik generací a my jsme hrdí, že je můžeme uvést do katalogu výjimečných nahrávek,” sdělil za pořadatele Neil Portnow.

Reklama

Výběr článků

Načítám