Hlavní obsah

Kadebostany: Spíš divadelní představení než koncert

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský festival Nouvelle Prague, který představuje zajímavé kapely domácí i zahraniční scény, uvede v pátek 6. listopadu švýcarskou kapelu Kadebostany. Její zakladatel, dýdžej a producent, jenž si říká Kadebostan, slibuje víc než jen hudební zážitek. Akce se koná v Praze na Smíchově v budově pivovaru Staropramen.

Foto: archív Nouvelle Prague

Dýdžej a producent Kadebostan

Článek

Co se nyní děje v republice Kadebostany?

Pracujeme na novém albu a koncertní show. Hlavně ale na udílení občanství do republiky Kadebostany. Kdo chce být občan naší země, má nyní možnost získat v loterii pas. Občanem bohužel nemůže být každý, je to trochu jako zelená karta v USA. Není snadné ji získat, musíte mít trochu štěstí.

O co v té vaší republice jde? Pouze o hudbu?

Jistěže ne. Jde o způsob života. Můžete uniknout ze své vlastní země a jít k nám. Kdyby nic jiného, máme silnou vizuální identitu. Ale rád bych trval na tom, že nejsme pouze kapela. Vždyť máme i prezidenta, tedy mě.

Kdy vás napadlo, že založíte kapelu, respektive republiku Kadebostany?

Už je to sedm let. Tehdy jsem hrál jako dýdžej, vystupoval jsem jako sólový umělec Kadebostan. Jednou jsem pocítil chuť udělat něco velkého. Celý ten koncept vznikl během čtvrt hodiny. Najednou mě to všechno napadlo. Bylo to vnuknutí, viděl jsem to celé před očima.

Zmínil jste vizuální identitu. Proč je pro vás tak důležitá?

Vnímám to stejně jako hudbu. Vizuální představa pro mě byla od začátku stejně důležitá jako ta hudební. Vytvořit něco a nevyužít všech prostředků by pro mě nemělo smysl. Nedovedu si představit naše koncerty bez určité stylizace. Nebyli bychom to my.

Naše republika proto spolupracuje s umělci, kteří mají na starost to, jak naše země vypadá. Jsou to zásadní postavy naší propagandy.

Respektuje vás zbytek kapely jako prezidenta?

Jistě, musí. Chtěl bych ale říct, že jsem šťastný, že se mnou chce spolupracovat. Jsou to skvělí umělci, jsem rád, že je mám. Protože když chcete něco vybudovat, potřebujete, aby směru, který ukazujete, věřili i lidé kolem vás.

Jaký směr jim ukazujete?

Jde mi o to, abychom dokázali nadchnout publikum. Chceme tvořit umění plné emocí. A chceme se trochu lišit. Když jedete na festival, všechny kapely vypadají stejně. Zapnete rádio a slyšíte, že písničky musí mít určitý formát. Do toho se mi nechce. Lidé chtějí prožít i něco jiného. Poznám to i z ohlasů na naši tvorbu. Naše republika teď dost cestuje po koncertech.

Na co se mohou fanoušci v Praze těšit?

Možná zazní nějaké písně, které ještě neznají. Mohou se těšit na komplexní show, nejen koncert. Je to jako divadelní představení.

Reklama

Výběr článků

Načítám