Hlavní obsah

Hendrixův domov se změnil v muzeum

Novinky, Stanislav Dvořák

Byt kultovního kytaristy Jimiho Hendrixe v Londýně se změnil v muzeum. Od 10. února bude otevřen veřejnosti.

Foto: Sony Music

Jimi Hendrix na snímku ze 60. let

Článek

Muzeum se nachází na Brook Street. Prošlo velkou rekonstrukcí z peněz Heritage Lottery Fund a různých soukromých osob.

Londýn měl pro Hendrixe zásadní význam, kariéra amerického kytaristy tam prudce akcelerovala. Hendrix si nemovitost zakoupil v roce 1968, když vydal slavné album Electric Ladyland.

Kritikou je považován za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob. Narodil se v roce 1942 v Seattlu ve velmi chudé rodině a na přelomu padesátých a šedesátých let se snažil prorazit s Little Richardem, Solomonem Burkem, Carlou Thomasovou, Ikem a Tinou Turnerovými, Otisem Reddingem a dalšími.

Pořádně se proslavil až v Anglii a domů se vracel jako hvězda. K jeho nejslavnějším hitům patřily skladby Purple Haze, Hey Joe, All Along the Watchtower, Little Wing, Foxy Lady či Voodoo Child. Svou slávu psychicky nezvládal, fetoval a pil. Zemřel ve 27 letech 18. září 1970 v Londýně.

Vtipným detailem je, že Hendrixův byt se nachází v bloku, kde kdysi bydlel 26 let jeden z nejuznávanějších skladatelů světa, Němec Georg Friedrich Händel. Napsal tam i své nejslavnější dílo - Mesiáše.

Hendrix v bytě často jamoval s kamarády a blízkost Händela ho prý fascinovala. Zakoupil si mnoho desek s jeho skladbami, včetně Mesiáše v podání The English Chamber Orchestra.

Budovy dnes vlastní Handel House Trust a jejich předseda Alistair Stranack pro BBC uvedl: „Je těžké si představit jiný dům ve světě, kde by se tak koncentrovala hudební genialita... Doufáme, že otevření bytu Jimiho Hendrixe poskytne lidem další pohled do života a práce osobnosti, jež je zkoumána už od její smrti v roce 1970.”

Organizaci stálo mimořádně úsilí, aby se podařilo vytvořit iluzi z dob Jimiho Hendrixe. Hlavně obývák vypadá, jako když tam kytarista bydlel. Vystaveny budou různé jeho fotografie přímo z bytu i okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám