Hlavní obsah

Semaforská Kytice rozkvetla poosmisté

Právo, Radmila Hrdinová

Pražské Divadlo Semafor vstoupilo do nové sezóny osmistou reprízou dnes už legendární Kytice Jiřího Suchého a Ferdinanda Havlíka, která měla premiéru v roce 1972 a na semaforská prkna se opakovaně vrací v několika nastudováních.

Foto: Dušan Dostál

Osmistá repríza erbenovské Kytice zahájila sezónu pražského Divadla Semafor.

Článek

K mimořádné repríze byli přizváni i ti, kdo se podíleli na její slavné inscenační pouti. A tak mezi diváky usedli i Jiří Dvořák, nezapomenutelný Vodník i Polednice, Jiří Datel Novotný, Michal Prokop, Dagmar Patrasová a řada dalších semaforských hvězd.

Foto: Dušan Dostál

V inscenaci Mizina číhá se blýskne komediální herectví Jitky Molavcové hned v několika atraktivních postavách.

Vlastnímu představení předcházel krátký film, který s vtipným komentářem Jiřího Suchého provedl diváky historií několika semaforských „Kytic“, a pak se diváci ponořili do skvostně přepsané Erbenovy Polednice, Štědrého dne, Svatebních košilí, Vodníka, Zlatého kolovratu a připsané Bludičky, v nichž Jiří Suchý a Jitka Molavcová vystupují jako jarmareční zpěváci uvádějící po způsobu lidových balad jednotlivé příběhy. Nadšené hlediště stvrzovalo, že semaforská Kytice neuvadla, ale vesměs mladé obsazení ji pečlivě a s velkou chutí pěstuje dál. Výkony Lucie Černíkové, Terezy Hálové, Oliny Patkové, Radima Schwaba, Felixe Slováčka ml., Michala Stejskala a dalších nesou Kytici s chutí a láskou dál.

Foto: Dušan Dostál

Nejveselejší tragédie provede diváky pohnutou historií Divadla Semafor.

Ale nejen na Kytici stojí v nové sezóně za to do Semaforu zajít.  Inscenace s výmluvným Mizina číhá se s vtipnou nadsázkou vyrovnává s problémy, které semaforskému provozu hrozí (kohoutek městské dotace se opět přiškrtil – že by letošní sucho?), Prsten pana Nibelunga si pohrává s germánskou legendou, Osvobozený Semafor vzdává dík za inspiraci pánům V + W + J, Slečinky a lupiči zase městskému folklóru ulice i kabaretů. Zkrátka semaforský repertoár je bohatý a každý si vybere. V žádné semaforské inscenaci nechybějí písničky s muzikou a krásnými texty Jiřího Suchého, který s Jitkou Molavcovou prochází z titulu do titulu v stále invenčně obměňované dvojici komiků. Semafor žije a baví už několik generací publika, neztrácí dech, chuť, ani úroveň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám