Hlavní obsah

RECENZE: Strhující příběh pomatence a drsného citlivky Johna Luthera

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský scenárista a spisovatel Neil Cross představil svého hrdinu, černého detektiva londýnské policie Johna Luthera, nejprve jako hlavní postavu televizního seriálu BBC Luther. Napsal pro něj scénář a ústřední role se famózně zhostil Idris Elba.

Foto: OBA/Peta Mazey

Neil Cross napsal první knižní příběh Johna Luthera.

Článek

Román Posedlost, v anglickém originálu Luther: The Calling, vyšel původně před čtyřmi lety a je prvním knižním příběhem s uvedeným detektivem. V českém překladu vychází premiérově.

John Luther je zvláštní postava. Je spravedlivý tak, že by mohl být nedostižným vzorem mládeži, zároveň často bere spravedlnost do vlastních rukou, to když potřebuje, aby vyšetřování běželo rychleji. V Posedlosti si ručně vyřídí s protivníky účty hned několikrát, to vše s vědomím, že porušuje zákon a je v hledáčku detektiva Útvaru pro vnitřní vztahy. Dokonce za to dostane trest.

Foto: MOBA

Neill Cross: Posedlost

Luther je drsný, přímočarý, nekompromisní a chytrý. Je ale také workoholik, kterému mezi prsty tone jeho vlastní manželství a bortící se vztah není schopen jakkoli podepřít, spíše s každým pokusem vše více kazí. A když nalezne mrtvé mimino, rozpláče se přímo před televizními kamerami.

V Posedlosti pátrá po vyšinutém vrahovi, který si usmyslel vybrat si partnerku podle vlastností jejích rodičů, ty odstranit a vyvolenou od dětství zcela ovládnout. K tomu využívá postupů, které čtenáře v Crossově vyprávění dovádějí ke vzteku a nenávisti, možná i k slzám. Přitom autor jeho konání zla v podstatě pouze popisuje a nečiní tak jakkoli rafinovaně. Klipový styl, který při tom používá, krátké věty a schopnosti nepopisovat nic navíc jsou samy o sobě naprosto strhující.

Foto: MOBA

Neil Cross a herec Idris Elba, který hraje Johna Luthera v seriálu BBC.

Extrémně se to projeví v závěru knihy, kdy Crossovo rychlé vyprávění v podstatě nahrazuje obrázky z napínavého filmu. Ať už to byl záměr, nebo jeho přirozená schopnost podat děj poutavě, odvedl úžasnou literární práci.

Lví podíl na tomto konstatování má jistě i překladatelka Martina Knápková.

Dva okamžiky přesto v knize stojí nad zbylými. Když zlotřilci v duchu hesla „chceš-li někomu ublížit, ubliž jeho oblíbené hračce“ drastickým způsobem zmrzačí starcova psa. Ve čtenáři to vyvolá takovou nenávist, až mu vzteky cukají svaly. Emotivní je také dialog Luthera s obchodníkem s dětmi, který mu velmi pádnými argumenty vysvětlí, že to, co dělá, je v pořádku.

Posedlost přináší napínavý příběh střetu pomatence a rázného detektiva, strhující děj a popisy.

Neil Cross: Posedlost
Moba, přeložila Martina Knápková, 408 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám