Hlavní obsah

Žbirkův muzikál Atlantida startuje

Novinky, Stanislav Dvořák

Muzikál Atlantida založený na nesmrtelných hitech Mira Žbirky startuje 10. září v pražském Divadle Kalich. Žbirka se zúčastnil zkoušky pár dní před premiérou a zářil spokojeností.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Vysmátý Miro Žbirka uprostřed týmu muzikálu Atlantida

Článek

Autor hudby vyjádřil nadšení nad tím, jak čeští herci zpívají slovensky, i nad aranžemi. „Navíc nevidím, že by se někdo vyhýbal tóninám. V baladě o polných vtákoch si zpěvák dal dokonce dvakrát ty vysoké tóny, já to tam mám jen jednou,” pochvaloval si.

„Nemusím tlačit na někoho, kdo to aranžuje a prosazovat svoji vizi. Tím se staly některé mé skladby jinými, nechal jsem jim možnost se projevit. Představte si, že bych tu seděl a začal s nimi polemizovat, že aranžmá je nějak jinak, než jsem to napsal. Vždyť to je na tom zajímavé, že to je jinak!”

„Párkrát jsem v divadle byl, nějakou připomínku jsem měl, ale spíše takové technické, že je to nahlas nebo že se zpěváci neslyší... Teď jsme rád, že můžu říct, že oni umějí zpívat.”

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Herci a zpěváci z Atlantidy

Žbirka nikdy nebyl velkým milovníkem muzikálů, ale postupně svůj názor měnil. „Od té doby, co jsem viděl, že v Londýně i Kinks mají muzikál, začal jsem se na muzikály jinak dívat. Když to udělali i The Kinks! Do té doby jsem nebyl muzikálový  typ. Aby to bylo zajímavé, musejí dobře tancovat i zpívat. Víte, napadá mě, že to je těžké,” zauvažoval skladatel a zpěvák, kterého dříve nikdy nenapadlo, že by muzikál napsal.

Přesto o tom, že by nyní další tvorbu nasměroval muzikálovým směrem, nepřemýšlí. „Teď jim nebudu konkurovat nějakým jiným muzikálem, ale otázka je to dobrá,” uzavřel.

Pod libretem Atlantidy jsou podepsáni Ján Ďurovčík a Peter Pavlac, režisérem a choreografem je také Ďurovčík. Scénu dělal Martin Černý, kostýmy Zuzana Straková.

V hlavních rolích uvidíme Jana Kříže, Petra Novotného, Tomáše Savku, Michala Pleskota, Zbyňka Frice, Oldřicha Smysla, Přemysla Pálka, Romana Tomeše, Tomáše Löbla, Michaelu Doubravovou, Alžbětu Bartošovou, Markétu Procházkovou, Kateřinu Steiner Pileckou a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám