Hlavní obsah

Hádkové vstupují do dějin. Matěj byl Hus, Kryštof bude Karel IV.

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začala natáčet film o Karlu IV. Po trilogii Jan Hus se tak pustila do další náročné historické látky. Vladaře hraje Kryštof Hádek, bratr Matěje, který nedávno hrál Jana Husa.

Foto: Česká televize

Začátek natáčení na Švihově

Článek

Film se jmenuje Hlas pro římského krále. Režisér Václav Křístek se zaměřil na dobu, kdy se mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní úlohu v historii svého národa a celé Evropy.

Vedle Kryštofa Hádka hrají Tereza Voříšková (Blanka z Valois), Stanislav Majer (Jan Lucemburský), Marián Geišberg (Baulduin Lucemburský), Norbert Lichý (Wolfram), Luboš Veselý (Pierre Rosiéres), Hana Vagnerová (Eliška Přemyslovna), Petr Štěpán (Ludvík Bavor) či Jaroslav Plesl (Dobeš z Bechyně). Premiéra bude příští rok.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu,“ říká kreativní producent snímku Jan Maxa.

Foto: Česká televize

Kryštof Hádek a Tereza Voříšková

„Karel IV. je širokou veřejností vnímán jako Otec vlasti, budovatel Prahy a jejích nejznámějších památek a zakladatel naší první univerzity, málokdo ale ví, jak složitou cestu musel ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší obdobě sjednocené Evropy, ve Svaté říši římské. Příští rok, kdy oslavíme sedm set let od jeho narození, tak vnímáme jako ideální příležitost pro to, abychom prostřednictvím historického televizního filmu zmapovali význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem,“ dodává Jan Maxa.

Na natáčení ČT nebude šetřit. Štáb bude pracovat na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále. Uplatní se tam téměř tisíc účinkujících - šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních a ušito bylo kolem dvou set kostýmů.

„Žádná země neměla nadbytek dobrých vladařů. Karel IV. dobrý vladař skutečně byl. To ctíme a nelišíme se v tom od předchozích zpracování. Přesto bude náš Karel IV. trochu jiný, protože historici za poslední dobu přišli s velkým množstvím nových informací, především o vztahu mezi ním a jeho otcem Janem Lucemburským. Tento vztah také bude leitmotivem filmu. Matka Karla IV., Eliška Přemyslovna, má ve snímku důležitou, byť trochu mystickou roli,“ dodal režisér a scenárista Václav Křístek.

Reklama

Výběr článků

Načítám