Hlavní obsah

Franz König: Praha je pro nás báječné místo

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihkupectví König z Kolína nad Rýnem je největším obchodem v Evropě. Soustředí se na knihy o výtvarném umění a architektuře. Na otázky o provozu pobočky v Praze odpověděl německý knihkupec Franz König.

Foto: Michael Englert

Franz König

Článek

Jak jste spokojeni s provozem vaší nedávno otevřené pobočky v Národní galerii ve Veletržním paláci v Praze?

Jsme knihkupci specializovaní na malý úsek velkého knižního trhu, nicméně zásobujeme publikacemi dychtivou a žádostivou kulturní klientelu. Praha je pro nás báječné místo, takže jsme ani chvíli neváhali využít šanci pro spolupráci s Národní galerií. Veletržní palác je ideální pro kontakt se zákazníky, kteří k nám pravidelně chodí.

V čem se liší zájem Čechů a Němců v knihách o výtvarném umění?

Naším cílem je prezentovat veřejnosti vše aktuální, co se v oboru dějin umění a v současném výtvarném umění děje, což není nijak vázáno hranicemi. Naše pražská kolegyně Helena Petříčková přizpůsobuje nabídku přáním tamních zákazníků a to je klíčem k úspěchu našeho knihkupectví obecně. Vkus publika v Berlíně a Praze se od sebe ničím podstatným neliší.

V Praze se v nabídce soustředíte hlavně na moderní umění. Není škoda, že tam nemáte větší výběr zlevněných knih o renesančním a barokním umění?

Knihkupectví je úzce vázáno na nový program Národní galerie ve Veletržním paláci, kde je kladen důraz na sbírky současného a moderního umění. U nás třeba najdete katalogy mnoha současných evropských výstav. Na co se ptáte, je tzv. Büchermarkt, který vždy byl a je součástí naší strategie. Váš návrh bereme na vědomí, jelikož se v této nabídce knihy o historii umění prodávají velmi dobře. Praha nebude výjimkou.

Mohou si čeští zájemci u vás objednávat knihy o umění ze zahraničí?

Zákazníci prostřednictvím našeho obchodu v pražské Národní galerii mohou zakoupit prakticky jakoukoli zahraniční publikaci z oboru dějin umění. Protože neplatí žádné poštovné, jsou naše knihy za velmi konkurenceschopné ceny.

Je šance pro Národní galerii i české vydavatele, že by se jejich publikace o výtvarném umění mohly třeba přes vás dostat na německý knižní trh?

To je to, v co jsme doufali. České knihy o umění i český grafický design mají velkou tradici. Spolupracujeme s několika českými nakladateli, ale zatím nikoli s muzejními institucemi, u nichž vycházejí skvělé knihy. Budeme rádi za nabídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám