Hlavní obsah

RECENZE: Detektivka amerického středoškolského učitele historie ze středověké Anglie

Právo, František Cinger

Americký historik Sam Thomas, působící nyní jako učitel střední školy v Ohiu, se dokázal tak vžít do Anglie 17. století, že jeho detektivky berou dech. Takový je i Zločin v Yorku, který vydalo nakladatelství Moba.

Foto: nakladatelství Moba

Obal knižní novinky

Článek

Mladá a jako šlechtična nezávislá porodní bába Bridget Hodsonová, působící v roce 1644 v městě Yorku, obleženém parlamentním vojskem podporujícím v občanské válce Olivera Cromwella, se dostane do konfliktu s mocným starostou. Ten odsoudí v neveřejném procesu přítelkyni Esther Cooperovou za údajnou vraždu manžela ke smrti upálením. Ta se prohlásí za těhotnou, což má právě Hodsonová potvrdit. Tím se exekuce může oddálit a porodní bába s novou pomocnicí Marthou a synovcem Willem, rovněž šlechticem, musí přijít na to, kdo je skutečným vrahem.

Čtenář možná netuší, že za pečlivě vykreslenou atmosférou země zmítané bratrovražednou válkou jsou autorova studia reformační Anglie. Do rukou tak nedostává jen historickou detektivku, ale i plastický obraz života v době, která je dnes charakterizována spíš jmény Oliver Cromwell či král Karel I. Stuart, popravený během té války. Autor popisuje městskou společnost zcela bezprostředně, sobce a arogantní nositele moci stejně jako služebný lid, odkázaný na libovůli svých pánů. I proto je pátrání tak poutavé, protože nabízí několik variant řešení, z nichž samozřejmě pachatelem může být jen jeden člověk, či párek spiklenců.

Možná že Thomas nebyl přesvědčen o svých spisovatelských schopnostech zaujmout vykreslenými charaktery, proto obdařil hlavní hrdinku dvěma manžely, které přežila, i dvěma dětmi, jimž pohlédla do hrobu. Jsem přesvědčen, že její působení coby porodní báby i status šlechtičny, tedy osoby společensky více chráněné, by úplně stačil.

Nicméně byla to jeho volba, přesto dokázal pracovat s postupně odhalovaným tajemstvím možných pachatelů i minulostí služebné Marthy tak, že čtenář se nedokáže od stránek knihy odpoutat. Je naším štěstím, že zanedlouho přibude i pokračování Hodgsonových dalších pátrání pojmenovaných Služebná a vrah.

Sam Thomas: Zločin v Yorku
Moba, přeložila Martina Buchlová, 328 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám