Hlavní obsah

Hiphopový Jan Hus? Projekt ČT je zábavný, ale nepříliš originální

Novinky, Stanislav Dvořák

Čeští rapeři jako Bonus, Kato či Lipo a skupina Kyklos Galaktikos rapují o myšlenkách Jana Husa. Své tracky natočili pro Českou televizi při příležitosti premiéry trilogie Jan Hus režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové.

RappeřiVideo: Česká televize

 
Článek

Lipo rapuje o „vnitřním plamenu a zákonu svědomí”, Kato zase o čárkách a háčcích. Klipy jsou k dispozici na stránkách ČT.

„Když jsme se zamýšleli nad tím, který hudební styl se zaštiťuje pravdou a bojem za ni, kteří hudebníci jsou kazateli pro dnešní mládež, napadli nás rapeři,“ říká výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.

Foto: Universal Music

Lipo vydal své druhé sólové album.

Vznikly tak nahrávky Terapie (Lipo versus Hus), Nádražák (Bonus versus Hus), Díky Mistře (Kato versus Hus) a Pravdou živi (Kyklos Galaktikos versus Hus), jejichž předobrazem byly například citáty: „Co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme“ nebo: „Užitečnou myšlenku jsem sobě oblíbil, abych abecedu latinskou nějak dohromady stáhl, by se jí ku psaní českého užiti mohlo“.

Rapovat o stovky let starých církevních reformátorech ale není zase tak originální nápad – v Americe nebo v Německu se to už dělalo dávno, například v songu 95 theses o jednom „crazy Němcovi”, co přibil „nějaký hustý teze” na dveře katedrály.

Reklama

Výběr článků

Načítám