Hlavní obsah

Světoznámý spisovatel a dramatik Gao Xingjian: Mé obrazy jsou podstatou mých slov

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nobelovou cenou vyznamenaný čínský dramatik, romanopisec a esejista Gao Xingjian se představuje jako poetický malíř, hledající klid v melancholických tónech. Jeho retrospektiva je k vidění v bruselském Museu d’Ixelles do konce května. Navíc šest monumentálních Xingjianových prací bylo zapůjčeno na pět let do Královského muzea výtvarných umění v Bruselu.

Foto: katalog výstavy

Gao Xingjian: Čekání, 2004

Článek

Vystavujete převážně tušové malby. Pestrá barevná paleta vám nevyhovuje?

Na začátku jsem používal barvy při olejomalbách, ale když jsem uviděl opravdové velikány západního malířství a když jsem srovnal své obrazy s jejich, uvědomil jsem si, že nemá význam v tom pokračovat.

Začal jsem proto studovat perokresbu a Rorschacha. Přistupoval jsem k tomu jako k něčemu novému, protože jsem nechtěl jen opakovat to, co už bylo namalováno. Musel jsem si položit otázku, co nového můžu s inkoustem dělat. Tak začalo mé zkoumání.

Foto: Museum d’Ixelles

Pětasedmdesátiletý Gao Xingjian žije od roku 1988 v Paříži.

Z vašich obrazů sálá až zneklidňující klid. Které téma je pro vás stěžejní?

Snažím se spíše vyjadřovat to, co cítím uvnitř sebe, ne nutně se vyjadřovat k aktuálním problémům ve světě. Takže je to můj vnitřní svět.

Vnímáte malování jako kontrast ke své literární tvorbě?

Ano, jsou to dva naprosto rozdílné, svébytné světy. V obrazech najdete mou představivost, mé obrazy jsou podstatou mých slov. Obrazy nelze slovy jednoduše opsat.

Foto: Museum d’Ixelles

Gao Xingjian: Hora duše (2012, ke stejnojmenné knize)

Proč je podle vás role umění v současné době tak důležitá?

Je to výzva pro umělce, aby se dokázali vypořádat s absurditou světa. Aby se ji snažili ukázat jinak, po svém.

Reklama

Výběr článků

Načítám