Hlavní obsah

Kratochvílení opět oživilo Kratochvíli

Právo, Jiří P. Kříž

Uprostřed prázdnin ožívá jihočeská Kratochvíle, kterou kdysi v renesančním stylu postavili pro Viléma z Rožmberka, Kratochvílením Divadla Continuo, které má sídlo v nedalekých Malovicích.

Článek

Při úterní premiéře připomínal vodní kanál kolem zámečku snovou zahradu volně přecházející do bažin, které tady bývaly, než stavitelé zapustili piloty pro stavbu oddechového šlechtického hnízda. Letošní rozmarné léto darovalo hercům nejstudenější červencovou noc. Pára nad hladinou i od úst, bylo tedy sotva jedenáct stupňů. A to se většina aktérů máchala ve vodě až po krk.

Studená jako Punkva

"Jsem scvrklý na kost. Prokřehli jsme už při první části Kratochvílení, odehrávající se ve vřavě světa na padesátimetrovém dřevěném molu ve východní části obdélníkového kanálu," vypráví po skončení produkce akrobat Salvi Salvatore. "Během několika minut jsme se pak museli se Seiline Vallée přemístit k našemu vystoupení, při němž zavěšení na kusech látky předvádíme vzdušnou akrobacii - nad vodou. Studenější je jenom Punkva u Macochy!"

Na jejich etudě to znát nebylo. Suverénní výkon, jedna z mnoha zastávek na cestě z blázince supermarketů a mobilového šílenství s vajíčkem naděje při hledání štěstí a opravdové radosti. Diváci putují po břehu kanálu s herci. Ti se škvíří a smaží v pekle, ve skutečnosti pod prosvětlenými igelitovými vaky ve studené vodě, ze které jim vykukuje opravdu jenom hlava.

Na cestě za nadějí

Na útěku z nesmyslně přepjatého labyrintu světa do ráje srdce projíždějí aktéři na prámu vichry a dešti. To na ně autoři snové feérie nastražili prozměnu i průjezd pod rozprašovači vodní clony... Další zastávky představují "bungee jumpingovou" produkci na pružných lanech, vrhání hořících seker do zdi. Všechno ve vodě!

Kolem to svítí rudě, modře, žlutě, vzduch se tetelí bubnovými sóly Pavla Fajta. Nad krajinou se nese jasný soprán Lenky Dusilové. Zatím ze zvukového záznamu, v pondělí 2. srpna, dva dny po úplňku, bude zpívat osobně.

Na konci cesty jímavý obraz vajíčka naděje stoupajícího po bílém kuželu látky, na jejímž konci - na střeše zámečku - hraje houslistka k zamyšlení o pospolitosti...

Svět není jenom Babylón

Letošního Kratochvílení, které začalo 27. července a skončí 9. srpna, se účastní herci a performeři z osmi zemí.

Vzácnou příležitost prožít krásné večerní chvíle s Continuem na Kratochvíli mají lidičkové ze širého okolí od Aše po Jabluňkov ještě skoro dva týdny. Kratochvílení začíná každý den v jedenadvacet hodin, za soumraku.

Continuo patří dnes k proslulým souborům pouličního divadla světového formátu. Jejich cesta labyrintem světa je ovšem z Kratochvíle nepřenosná. Až budete tu svou plánovat, a moc neváhejte, doporučuji na Kratochvíli ještě návštěvu stálé expozice československého animovaného filmu...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám