Hlavní obsah

Anifilm ocení Pospíšilovou

Právo, (míš)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm bude od 5. do 10. května hostit Třeboň.

Foto: ČTK

Animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová

Článek

V kategorii celovečerních filmů pro mladší diváky budou mít českou premiéru například známé postavičky skřítků ve snímku Mumínci na riviéře. Soutěže filmů pro dospělé se zúčastní adaptace knihy Prorok, na které spolupracovalo devět režisérů animovaných filmů a produkovala ji herečka Salma Hayeková, jež se podílela i na dabingu.

V krátkometrážní tvorbě budou soutěžit nejen studentské a krátké filmy, ale poprvé i videoklipy a nenarativní, experimentální a hraniční animace. Festival obdržel více než tisíc snímků a z nich se do soutěže probojovala necelá stovka.

Významným hostem letošního ročníku bude animátorka a režisérka Vlasta Pospíšilová, která v únoru oslavila osmdesátiny a v Třeboni dostane Cenu za celoživotní dílo.

Nesoutěžní část nabídne retrospektivy významných osobností, kurátorské výběry, prezentace a přehlídky současné filmové a televizní tvorby. K vidění budou i všechny filmy nominované na letošní Oscary. Dalšími tématy jsou aplikovaná a street animace. Nedílnou součástí bude program zahrnující četné přednášky, rozhovory s tvůrci, panelové diskuse a workshopy jak pro laickou, tak odbornou veřejnost. V doprovodném programu mohou návštěvníci vybírat z nejrůznějších výstav či koncertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám