Hlavní obsah

RECENZE: Peter May po ostrově Lewis objevuje Peking

Právo, František Cinger

Skotský prozaik Peter May (1951), který žije po desetiletí ve Francii, nabídl v překladu Filipa Drlíka českým čtenářům první část své šestidílné čínské thrillerové série nazvané Pán ohně. Na podzim vyjde druhý román, Čtvrtá oběť.

Foto: Dorian Hanuš , Právo

I u nás populární skotský prozaik Peter May

Článek

Kriminální příběhy napsané v letech 1999 až 2004 se k nám dostávají se zpožděním. May už ale dokázal o svém vypravěčském umění přesvědčit českého čtenáře svou Trilogií z ostrova Lewis, která vznikala v letech 2011 až 2013.

A podobně jako osudy penzionovaného policisty Fina Macleoda, který se vrátil na rodný ostrov ve Vnějších Hebridách, vypovídaly nejen o vyšetřování vraždy, i příběhy americké soudní lékařky Margarety Campbellové a pekingského kriminalisty Li Jena jsou víc než dobrou detektivkou.

May v nich umně proplétá tři témata. Osobní drama odbornice na forenzní patologii z Ústavu soudního lékařství v Chicagu, utíkající před nezdařeným manželstvím na stáž na Lidovou univerzitu státní bezpečnosti do Pekingu, střet dvou kultur i historických zkušeností – americké a čínské – a vyšetřování domnělého sebeupálení muže v parku v centru města.

Foto: nakladatelství Host

Obal nové knihy

Autor o vzniku čínské série prohlásil: „Chtěl jsem napsat román o genetickém inženýrství, jenž se bude odehrávat v Číně. Ukázalo se, že nejlepší bude odvyprávět příběh prostřednictvím vraždy.“

První díl své série opatřil řadou působivých postav. Dech beroucí pátrání vede až ke korupci na nejvyšších místech a nese s sebou také protiklady americké otevřenosti a ztráty čínského „mien-c“, jak je pojmenovávána ztráta tváře před druhými ve společnosti vycházející z taoismu.

Je to víc než literární potěšení. Je to výlet do neznáma, které si oblíbíme a budeme se těšit na pokračování. Zvlášť když úvodní příběh tak úplně nekončí, nýbrž láká ke sledování dalších částí. Dodejme, že ctitelé Maye se po pokračování čínské série mohou v létě 2016 těšit na jeho nejnovější román Runaway.

Celkové hodnocení 90 %

Peter May: Pán ohně

Host, přeložil Filip Drlík, 440 stran, 329 Kč, e-kniha 189 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám