Hlavní obsah

RECENZE: I mistr filmař se může utnout. Čarovný les je pohádkový muzikál, ale nikoli pro děti

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzikály Chicago a Nine, z jiného soudku Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, to jsou nepochybné tvůrčí úspěchy amerického režiséra Roba Marshalla. Adaptace divadelního muzikálu Čarovný les je nerozhojní, byť má na kontě tři oscarové nominace za kostýmy, výpravu a výkon Meryl Streepové ve vedlejší roli čarodějnice.

Foto: Falcon

Popelku hraje Anna Kendricková.

Článek

Kdo neví, že Čarovný les (Into the Woods) je skoro třicet let starý divadelní muzikál, mohl by si myslet, že scenárista James Lapine viděl Tři bratry a řekl si, že to „požene o štok vejš“.

Použil čtyři známé pohádky – Popelku, Červenou karkulku, Lociku a Jacka a fazolový stonek, přidal rámující příběh bezdětného pekaře a jeho ženy a navrch čarodějnici. Hudbu složil Steven Sondheim.

Foto: Falcon

Meril Streepová v pohádkovém muzikálo Čarovný les

Jenže Čarovný les je dokonce velmi úspěšný muzikál, a režisér Marshall se divadelního pojetí držel v realizaci pohříchu více, než je ve filmu zdrávo. Les prakticky neopouští, a jakkoli ten působí čarovně, zhruba po hodině se stromy přece jen okoukají.

Sondheimova hudba je od Svěrákových a Uhlířových písniček vzdálena světelné roky, je mnohem komplikovanější, skládaná i pro velké árie a těžko si ji někdo bude po zhlédnutí filmu prozpěvovat.

Hlavně však Čarovný les vůbec není pro děti, což si distribuční společnost Falcon dobře uvědomila, takže film je v českých kinech pouze s titulky. Dospělí diváci se mohou zhruba dvě třetiny ze dvou hodin bavit humorem, který je rafinovaně vkládán do filmu tak, že občas není zcela jasné, jestli jde o parodii, nebo vážně míněný příběh s vtipnými momenty.

Foto: Falcon

Z filmu Čarovný les

Například árie dvou princů, kteří si na jezu zpívají o svém trápení s Popelkou a Locikou a rvou si při tom košile na tělech, je pěvecky úchvatná, na divadelních prknech jistě představuje jeden z muzikálových vrcholů, ovšem na plátně vyvolá spíše neplánovaný smích.

Ve dvou třetinách, kdy si člověk řekne, že pohádkový happy end je tu, a ptá se sám sebe, co se bude dít další půlhodinu, se film bez varování zlomí. Do děje vstoupí naštvaná obryně, která ničí vesnici a požaduje k obědu Jacka, který má na svědomí jejího muže.

Ostatní postavy opustí pohádkový rámec a v podivně temném duchu nastoupí psychoanalýza, nevěra i smrt. A nad tím vším se klene ponaučení, že člověk má dobře zvažovat svá přání, protože jejich splnění by se mu mohlo vymstít, a že nikdo nemá být sám.

Herecky filmu vévodí Meryl Streepová jako čarodějnice. Herečka samozřejmě nemůže za to, že její postava má pro zrušení dávné kletby požadavky, které nedávají jiný smysl než spojit ony čtyři pohádky.

Johnny Depp v roli vlka si užil další kreaci, známou především z jeho spolupráce s Timem Burtonem (Alenka v říši divů, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street…). Popelka Anny Kendrickové je holka opravdu spíše ke smetáku (jde například na všechny tři plesy ve stejných šatech, což je peklo!) než na zámek, sympaticky hubatá je Karkulka Lilly Crawfordové. Nejhůř dopadl Popelčin princ v podání Chrise Pinea. Je to záletný protivný chlápek, o jehož lásce k Popelce nemůže být řeč.

Čarovný les
USA 2014, 126 min. Režie: Rob Marshall, hrají: Meryl Streepová, Anna Kendricková, Johnny Depp a další.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám