Hlavní obsah

Česko-německý film Schmitke spojuje Krušné hory, nadsázku a mysteriózní atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-německý film Schmitke se po světové premiéře na MFF v Jižní Koreji představí na letošním Febiofestu. Jde o nízkorozpočtový absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera, který bude během přehlídky uveden v rámci soutěžní sekce Nová Evropa, oznámila Klára Skřenková ze společnosti 2media.

Foto: Febiofest

Podivný hrdina Schmitke

Článek

Film Schmitke má za sebou také první úspěch: na festivalu v Cottbusu loni v listopadu snímek vyhrál cenu za nejlepší debut. V kinech jej pak čeští diváci uvidí v létě v distribuci společnosti Artcam.

„Schmitke byl zatím vřele přijat diváky v korejském Pusanu a na festivalech v Německu. Každé publikum vyzdvihovalo trochu jinou polohu filmu, což určitě souvisí s kulturními rozdíly obou zemí. Jsme tudíž moc zvědavi, jak bude přijat u nás. Bude to takový test před distribucí v kinech,” komentoval to producent Tomáš Vach.

Příběh se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí - v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. Julius Schmitke je postarší konstruktér, jehož osamělý život se skládá z nevzrušivé práce, ukecaného mladého kolegy a občasného vábivého snění o hlubokém lese.

Mystický kraj

Když je jednoho dne pověřen opravou nevysvětlitelně skřípající staré turbíny, již kdysi navrhl, není z výletu na českou stranu Krušných hor nadšen. Podivný, atmosférický kraj hlubokých lesů, zchátralých dolů a neméně podivných lidí v něm mnoho důvěry nevyvolá, ale když se mu kolega přes noc záhadně ztratí, musí i Schmitke vstoupit mezi mlhou zahalené stromy. Snímek spojující komediální nadsázku a mysteriózní atmosféru vznikl v česko-německé koprodukci.

„Jsem rád, že náš neohrabaný důchodce Schmitke konečně dorazí i do města, kde jsem vyrostl. Taky jsem zvědav na reakce českého publika. Jak třeba přijmou humor, který si nebere servítky z Němců ani Čechů,” řekl režisér Altrichter, který žije v Berlíně.

Ke spolupráci přizval mezinárodní tým tvůrců, jako je například rumunský kameraman Cristian Pîrjol, který spolupracuje na filmových projektech iránsko-francouzské režisérky Marjane Satrapi. Roli Julia Schmitkeho ztvárnil zkušený německý divadelní a filmový herec Peter Kurth, který čerstvě získal divadelní cenu kritiků pro nejlepšího herce v adaptaci Čechova Strýčka Váni. Z českých herců se na plátně objeví například Helena Dvořáková a Petr Vršek.

V soutěži Nová Evropa reprezentující nastupující generaci evropských filmařů bude Schmitkemu konkurovat jedenáct snímků. Čestným šéfem třiatřicetičlenné poroty bude herečka Vlasta Chramostová.

Reklama

Výběr článků

Načítám