Hlavní obsah

RECENZE: Madonně vychází nové album, stylová neukotvenost mu svědčí

Právo, Jaroslav Špulák

Madonna to v současné době nemá jednoduché. Písničky z její nové desky Rebel Heart unikly na internet už loni na podzim a ona vzteky rozsekala svůj iPod. Nedávno vedení britské rozhlasové BBC oznámilo, že její singl Living For Love nebude hrát v hlavním proudu, protože zpěvačka už je pro posluchače příliš stará. Poté upadla při udílení cen Brit Awards přímo na pódiu.

Foto: Invision/AP - Jordan Strauss

Madonna na letošních Grammy Awards v únoru v Los Angeles

Článek

S odstupem několika dnů je ale jasné, že všechny ty události pro její nové album Rebel Heart znamenaly pozornost. Fanoušci se teď tedy pídí po tom, zda jsou konečné verze skladeb na albu jiné než ty, které unikly na internet.

Madonna o nich řekla, že šlo ve většině případů o nedokončené verze. Budou úspěšné, některé uniklé skladby na kolekci ani nejsou a nahrazují je jiné.

V hlasu má dost sex appealu na to, aby ji posluchač zatoužil při vokálním výkonu také vidět

V jejím boji s BBC se za ni posluchači v drtivé většině postavili a pád na schodech se stal tématem k diskusi o tom, jestli nebyl náhodou zinscenovaný a neměl - jak jinak - způsobit, že hlavním tématem ceremoniálu bude Madonna a její schopnost přestát nepříjemnou situaci se ctí.

Přitažlivá melodičnost

Nadto je nová deska jedna z lepších, které zpěvačka nahrála. Hned úvodní Living For Love je zdařilá popová písnička dneška, ve které jsou patrné vlivy deep a progressive housu. Jako obvykle je v ní, stejně jako u dalších skladeb na desce, nakupena vrstva zvuků, které sound činí elastickým a masivním.

Rebel Heart není zdaleka taneční album. Některé písničky na něm sice mají takový zvuk, ale Madonna se zaměřila především na kvalitní popové kompozice (bez ohledu na styl), přitažlivou melodičnost a ubrala na extravaganci ve svém hlasovém výrazu, aby místo toho posunula do centra pozornosti svůj pěvecký dar.

V něm je na studiových nahrávkách takřka dokonalá. Její hlas je silný, plný, v určitých okamžicích dokáže rockově zaskřípat, umí i šeptat a nadále je v něm dost sex appealu na to, aby ji posluchač zatoužil při vokálním výkonu také vidět.

K nejlepším písničkám na kolekci patří Joan of Arc a Devil Pray. Jsou to relativně pokojné skladby ve středním tempu s naléhavou melodickou linkou. Velmi výrazná a z alba pozitivně vyčnívající je pianem podpořená a ve své stavbě dramatická HeartBreakCity, jež nechává vzpomenout na zvukově nejnaléhavější písně z Madonniny minulosti.

Countryově laděná Body Shop je zase hravá a svědčí jí sborový pokřik, který jí proniká.

O síle alba přijede přesvědčit

Naopak příliš se nepovedla balada Ghosttown, která je poněkud nudná a zvukově utkaná z banálních syntetických elementů. Poctivá písničkovost se ztratila ve zvukově skoro až experimentální Iconic, v níž hostuje boxer Mike Tyson, a tuctový je i duet Bitch I’m Madonna, ve kterém zase hostuje  raperka Nicki Minaj.

Další skladby na desce (Inside Out, Wash All Over Me, Unapologetic Bitch a jiné) se pohybují v popovém průměru. Spoludokládají nicméně, že kolekce Rebel Heart je stylově roztříštěná a neukotvená, což jí v podstatě svědčí. Zvukově je pak vycizelovaná tak, aby stálo za to, poslechnout si ji jenom z toho důvodu.

Nese rovněž několik písniček, které mají šanci stát se na dlouhou dobu součástí Madonnina koncertního repertoáru.

Ostatně 7. listopadu letošního roku dorazí do pražské O2 areny, aby i české fanoušky přesvědčila o tom, že její novinka Rebel Heart nabízí dost kvalitních popových písniček.

Celkové hodnocení 75 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Madonna: Rebel Heart

Interscope, 55:06

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám