Hlavní obsah

Chystá se prequel Pelíšků, Bartoška odchází ze seriálu Já, Mattoni

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize ve čtvrtek odhalila několik chystaných projektů, mezi kterými vyniká především trilogie Zahradnictví vycházející ze slavných Pelíšků a film Den štěstí. Seriál Já, Mattoni se bude natáčet bez nemocného Jiřího Bartošky, který natáčení sám vzdal. Roli převzal Alois Švehlík.

Článek

Zahradnictví bude trilogie režiséra Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského. Má se věnovat tomu, co se stalo před dějem Pelíšků, od 2. světové války do padesátých let. Nebude prý chybět ani slavný cholerik, kterého v Pelíšcích hrál Jiří Kodet. Jedná se ale o hudbu budoucnosti, premiéra ještě nebyla stanovena.

Režisér Ivan Fíla uvedl, že připravuje film volně inspirovaný životem zpěváka Petra Nováka, který se proslavil v šedesátých letech, ale velkolepý comeback na vrchol už se mu nikdy nepodařil. Zpěvák dlouhá léta podléhal alkoholu. V devadesátých letech se ještě pokoušel vystupovat, ale jeho těžce nemocné vyhublé tělo bylo na pokraji sil.

Vojta Dyk: Radši Cockera než Gotta

Hlavní roli dostal herec a zpěvák Vojtěch Dyk, který zmínil, že Novák nezpíval zrovna čistě, ale oceňuje na něm, že do toho vkládal totální prožitek. „Někdo má rád Cockera, někdo Gotta. Já mám rád Cockera,” řekl s lišáckým úsměvem.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Vojtěch Dyk se ve swingu jako zpěvák našel.

Každý den se prý na roli připravuje: „Čím dál tím méně si dopřávám večeří, režisér chce, abych zhubnul.” Dyk rozhodně není tlustý, ale faktem je, že skutečný Petr Novák byl až chorobně hubený.

Mezi další zajímavé projekty, které ČT produkovala nebo koprodukovala, patří Kobry a užovky, velmi autentický film Jana Prušinovského o malém českém městě, kde žije nezodpovědný feťák Kobra a jeho bratr Užovka. Ten se ho snaží zachraňovat, ale jeho trpělivost také není bezbřehá. Devatenáctého února vstupuje film do kin.

Rodinný film je název dramatu s Karlem Rodenem v hlavní roli, které bychom měli vidět v červenci. Spíše až na podzim se dočkáme nového filmu s Bolkem Polívkou Domácí péče. Ten hraje buranského manžela zdravotní sestry, která onemocní a objevuje alternativní medicínu.

Krejčíř neboli Gangster KA  

Slibně vypadá dvojdílný film Gangster KA podle námětu Jaroslava Kmenty. Příběh inspirovaný známým gangsterem Krejčířem zřejmě uvidíme až v září.

Komedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově pojednává o papouškovi, který rozpoutá mezinárodní skandál. Zažil totiž mnichovskou dohodu a pamatuje si některé výroky francouzského politika Daladiera, které dokáže zopakovat. Premiéra se předpokládá v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám