Hlavní obsah

RECENZE: Uprostřed vás stojí, kterého neznáte

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vyslovil farář Josef Toufar na kazatelně v Číhošti slova uvedená v titulku, pohnul se několikrát kříž na oltáři. Toufar si ničeho nevšiml, stál k oltáři bokem, ale farníkům pohyb neunikl. Číhošťský zázrak byl na světě. O tom všem hrají v brněnském Centru experimentálního divadla mladí divadelníci souboru Dok.trin Zprávu o zázraku.

Foto: Právo - Jiří P. Kříž

Faráře Josefa Toufara hraje ve Zprávě o zázraku herec Michal Bumbálek.

Článek

Zájem o události z prosince 1949 a z měsíců, které následovaly po Toufarově zatčení, o jeho věznění, povědomí krutých výslechů, jejichž následky nepřežil, vlastně nikdy neustal. Znovu ožívá při identifikování ostatků ze společného hrobu na ďáblickém hřbitově, při prvním kroku na cestě k jeho ohlášenému blahořečení.

Režisérka Barbara Herz s dramaturgyní Alžbětou Michalovou si daly práci s vyhledáním faktů i legend a v takřka dokumentární inscenační zkratce krok za krokem sledují trnitou Toufarovu cestu od dětství v Arnolci (narodil se v roce 1902) přes pozdní studium hradeckého semináře (bylo mu už třiatřicet) až po mučednickou smrt v lednu 1950.

Nejdůležitější v inscenaci je závěr. Velkého citového účinku dosahuje výpověď o zbabrané operaci Toufarova prasklého žaludečního vředu a posléze profesionálně věcná pitevní zpráva o těle posetém hematomy dokládajícími změnu výslechového režimu z původně přikázaného humánního na parforzní.

Dok.trin je „platforma pro divadelní experimenty s realitou“. Oceňme na dámském inscenačním týmu se scénografkou Markétou Sládečkovou přesnou stavbu tíživé, místy až skličující atmosféry. Všechno se obešlo bez v Česku obvyklého laciného ironizování negativních postav a doby. Emoce nejsou divákovi diktovány, je mu ponechán prostor k účasti nebo nevoli.

Foto: Právo - Jiří P. Kříž

Závěrečná zbožšťující Pieta - Jitka Jackuliak a Michal Bumbálek.

Josefa Toufara hraje v lidské prostotě, jednoduchosti, ale neuvěřitelné statečnosti Michal Bumbálek. Jeho estébáckého protivníka rozhodnutého přiznání z manipulace z kněze vymlátit Pavel Doucek. Postavy v rozpětí od anděla radosti i zkázy až po zdravotnický personál charakterově přesně odlišuje Jitka Jackuliak, doprovodné figurky lidí kolem pak Ondřej Kraus a Tomáš Žilinský.

Zpráva o zázraku samozřejmě oživí emoce protichůdné, i když docela určitě méně než dřív.

Alžběta Michalová, Barbara Herz: Zpráva o zázraku (Josef Toufar)
Námět: Miloš Doležal, režie: Herz, dramaturgie: Michalová, scénografie: Markéta Sládečková, hudba: Mario Buzzi. 4. února 2015 Dok.trin v Centru experimentálního divadla Brno.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám