Hlavní obsah

Jiří Barta na festivalu ve francouzském Angers

Právo, (míš)

Vedle hvězd, jakými jsou Gérard Depardieu či Bertrand Blier, je čestným hostem 27. ročníku MFF Premiers Plans, který právě probíhá ve francouzském Angers, český režisér animovaných filmů Jiří Barta, jehož retrospektivní přehlídku festival uvádí.

Foto: ČTK

Jiří Barta, režisér animovaných filmů

Článek

„Je to vskutku jedinečná událost, protože jde o nejkompletnější retrospektivu jeho filmů ve Francii, včetně například studentského filmu Špirituály, který od své distribuce v roce 1976 prakticky není k vidění,“ řekl přední francouzský filmový historik Xavier Kawa-Topor.

Velký podíl na prezentaci naší kinematografie nese České centrum Paříž. Za jediný rok se zasadilo o českou účast na francouzských filmových festivalech L’Europe autour de l’Europe, Semaine du cinéma étranger, A l’Est du nouveau, Ciné Junior či MFF v La Rochelle a uspořádalo projekce 110 českých filmů.

Jen v kinosále pařížského Českého centra se projekce pořádají každé pondělí a ročně připoutají pozornost 10 tisíc návštěvníků. „Lidé si zvykli chodit převážně k nám,“ říká ředitel Michael W. Pospíšil. „České filmy z většiny nemají francouzské titulky, což ztěžuje jejich uvádění na trhu, který je největší v Evropě. Proto se zaměřujeme nejen na prosazování českých filmů, ale zajišťujeme i jejich překlady.“

Reklama

Výběr článků

Načítám