Hlavní obsah

Vetřelec půjde opět do kin. Nyní v režisérském sestřihu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kultovní snímek Vetřelec přinesl před 35 lety malou revoluci. Od 19. února budou mít jeho fanoušci možnost vidět v kině režisérskou verzi s neznámými scénami.

Foto: 20th Century Fox

Vetřelec se dočkal několika pokračování.

Článek

„V Česku se bude jako v jedné z prvních zemí v kinech promítat původní Vetřelec v režisérském sestřihu. Přesně čtyři týdny počínaje 19. únorem budou mít všichni fanoušci téhle kultovní záležitosti příležitost vidět, jak přesně to Ridley Scott se svým bezesporu nejúspěšnějším sci-fi filmem myslel,” sdělil Adam Švancar z APK Cinema Service.

„Režisérský sestřih je tou verzí filmu, která není ovlivněná marketingovými tahy studia, a je to přesně ten produkt, který chtěl režisér uvést,” vysvětluje Švancar.

Sestřih není úplně nový, v zahraničí film již byl v kinech uveden, v domácích ale ne. „Režisérský sestřih Vetřelce bezesporu uspokojí zvědavé fanoušky, zvlášť scénou, která ukazuje dva členy posádky v kokonech. Nemůžeme ale přece tvrdit, že je nová verze lepší, není možné vylepšit něco prakticky dokonalého,” napsal filmový kritik deníku The Telegraph Tim Robey.

Režisér Ridley Scott také zkrátil některé scény. „Při pohledu na navrhovanou rozšířenou verzi filmu jsem cítil, že střih byl prostě příliš dlouhý a důvody, které pro to panovaly v roce 1979, se s časem vytratily,” vysvětlil.

Nejlepší sci-fi všech dob

V roce 2007 zvolilo 40 000 účastníků ankety na Novinkách Vetřelce za nejlepší sci-fi film všech dob.

Příběh Vetřelce vymyslel americký scenárista Dan O’Bannon (Total Recall, Heavy Metal) léta před vlastním natáčením filmu. Zpočátku se prý Vetřelec jmenoval „Star beast" a v průběhu času došlo v ději k mnoha změnám. Původně měl proti Vetřelci bojovat muž, ale jeden z producentů vymyslel, že žena by byla zajímavější.

Kolem roku 1976 příběh ještě přepracoval Walter Hill, který uzavřel smlouvu s 20th Century Fox a měl film i režírovat, tuto roli ale nakonec přenechal Ridleymu Scottovi. Společnost se bála investovat do akční sci-fi, protože právě přicházely Hvězdné války a nikdo nevěděl, jak dopadnou. Nakonec dala na Vetřelce 8 miliónů dolarů. Film ovšem dodnes vydělal 200 miliónů a číslo ještě pořád narůstá. Kongresová knihovna USA Vetřelce prohlásila za jedno z nejvýznamnějších děl vůbec a uložila ho do svého čestného archívu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám