Hlavní obsah

V Americe loni stoupl počet prodaných vinylů

Právo, (ŠH)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej dlouhohrajících vinylových desek byl ve Spojených státech opět na vzestupu. Jejich počet se v roce 2014 zvýšil ve srovnání s předchozím rokem o dvaapadesát procent.

Foto: Universal Music

Taylor Swiftová vydala nejprodávanější americké album roku 2014.

Článek

Informovala o tom společnost na průzkum hudebního trhu Nielsen Sound Scan.

V Americe, tedy na největším hudebním trhu na světě, se podle dalších údajů společnosti loni prodalo 9,2 miliónu vinylových desek. Přesto mají „elpíčka“ jen šestiprocentní podíl na celkovém množství prodaných alb.

Zatímco prodej klasických CD v Americe i loni klesal, pokračoval boom streamingových služeb, jakými jsou Spotify či Pandora. V roce 2014 zaznamenaly oproti předchozímu roku nárůst o čtyřiapadesát procent.

Tyto služby umožňují uživatelům poslouchat hudbu přes internet bez jejího zakoupení a opakovaného stahování příslušného alba či skladby. Nahrazuje je předplatné, ale existují i bezplatné základní varianty.

Prodej digitálně stažených alb a písní však v USA právě kvůli streamingu v roce 2014 klesl o devět, respektive dvanáct procent. Američtí spotřebitelé si z 257 miliónů alb zakoupili 106,5 miliónu v digitální formě.

Nejvíce stažení měla deska 1989 od Taylor Swiftové, které, ačkoli vyšla až koncem loňského října, se do 28. prosince 2014 prodalo více než 3,66 miliónu kopií. Přispělo k tomu jistě i to, že americká zpěvačka svou nahrávku nedala k dispozici ke streamování.

Nejprodávanější písní roku v USA je Happy Pharrella Williamse. Prodalo se jí legálně 6,4 miliónu kopií.

Reklama

Výběr článků

Načítám